Цената на златото, подкрепена от отслабващия долар, показва леко покачване в четвъртък сутринта, показват данните от търговията. Инвеститорите очакват заседанието на Европейската централна банка.

Стойността на декемврийските фючърси за скъпоценния метал днес сутринта на борсата Comex в Ню Йорк нарасна с 0,05% или с 1 долар до 1955,85 долара за тройунция.

Декемврийските фючърси за среброто се повишиха с 0,8% до 27,305 долара за унция.

В четвъртък по-слабият долар подкрепя стойността на златото, тъй като то става по-евтино за притежателите на друга валута. Доларовият индекс (обменният курс на долара спрямо кошница от валути на шест държави - основните търговски партньори на САЩ) намалява днес с 0,12%, до 93,14 пункта.

В същото време инвеститорите предпочитат днес да се откажат от активната търговия и да останат предпазливи преди срещата на европейския паричен регулатор, която ще се проведе по-късно в четвъртък."Заседанието на ЕЦБ е важно събитие за риска тази седмица ... До известна степен цената на златото може да очаква не само ЕЦБ, но и данните за инфлацията в САЩ и срещата на Федералния резерв през следващата седмица", каза старши валутният стратег в DailyFx, пред Ройтерс.

Анализаторите от ANZ, чието мнение също се цитира от агенцията, смятат, че в дългосрочен план по-ниските лихвени проценти и макроикономическата несигурност трябва да подкрепят инвестициите в злато.

"Физическото търсене се възстановява, така че цената на златото ще достигне 2300 долара за унция през следващата година", прогнозират експертите.