Цената на златото в четвъртък сутринта расте като част от пазарната корекция след значителното понижение по-рано, сочат данните от днешната търговията.

Априлските фючърси за златото на нюйоркската борса Comex днес сутринта поскъпват с 0,47%, или с 9,4 долара, до 1,782 долара за тройунция.

В същото време мартенските фючърси за сребро поскъпнаха с 0,38% - до 27,425 долара за унция.

Цената на златото премина към корективен растеж след дълъг и солиден спад. През предходните шест търговски сесии златото е поевтиняло с почти 4%, падайки под 1800 долара за унция.

Търсенето на "безопасното" злато намалява с общия ръст на рисковите настроения, подхранван от оптимизма на инвеститорите относно икономическото възстановяване от коронавирусната криза. Също така, натиск върху котировките на благородния метал се оказа от укрепването на долара и ръста на доходността на американските държавни облигации.

"Златото може да продължи да бъде в "отбрана" в близко бъдеще. Летвата от 1800 долара може да се превърне в ниво на съпротива. Много ще зависи от долара, който може да получи подкрепа от по-високата доходност на американските държавни облигации," - каза анализаторът за благородни метали на HSBC Джеймс Стийл, цитиран от Bloomberg.