Цената на златото се понижава в сряда сутринта, оставайки около 1715 долара за тройунция. Ден по-рано, след публикуването на статистиката за инфлацията в САЩ, стойността на благородния метал падна от 1740 долара на 1710 долара за унция.

Данните от днешната търговия, към 9:30 часа българско време, показват, че цената на декемврийските фючърси за златото на нюйоркската борса Comex спадна с 6,3 долара, или с 0,37%, до 1711,1 долара за тройунция.

На спот пазара скъпоценният жълт метал се продава 1701,11 по долара за една унция, информира Тrading Еconomics.

Цената на декемврийските фючърси на среброто в същото време поевтиняха с 0,84% до $19,328 за унция.

Във вторник цената на златото се понижи с 1,3% на фона на укрепването на долара спрямо световните валути с 1,5%, последвало публикуването на данни за инфлацията в САЩ. По-силният долар прави златото по-малко достъпно за инвеститори и търговци, притежаващи други валути.

Годишният ръст на цените в страната през август възлиза на 8,3% при прогноза за 8,1%. Инфлацията се забави спрямо 8,5% през юли, но с показанията, по-високи от очакваното и оставащи доста над целта от 2%, пазарите започнаха да очакват по-твърди парични мерки от страна на Федералния резерв на САЩ.

Американската централна банка ще проведе заседание следващата седмица, след което регулаторът ще вземе решение за базовите лихвени проценти. След публикуването на статистиката анализаторите започнаха да очакват увеличение на лихвите със 100 базисни пункта. Според CME Group 36% от анализаторите допускат такава възможност, останалите 64% продължават да очакват повишение от 75 базисни пункта от текущото ниво от 2,25-2,5%.

Златото е чувствително към сигнали от Фед и макростатистиката на САЩ, тъй като тези фактори влияят на долара и от там върху цената и търсенето на жълтите кюлчета.