Доларът е стабилен и демонстрира слаба динамика по отношение на другите основни валути в началото на търговията в сряда, докато стойността на златото се понижава.

Пазарите са фокусирани върху предстоящия доклад на шефа на Федералния резерв Джеръм Пауел пред Конгреса на САЩ и публикуването на протокола от юнското заседание на паричния регулатор. Предполага се, че това ще даде светлина върху предстоящите решения за паричнокредитната политика на заседанието на Фед в края на юли.

Днес сутринта цената на августовските фючъръси за златото на нюйоркската борса Comex се понижава с 4,65 долара, или на 0,34%, до 1395,75 долара за тройунция.

Цената септемврийските фючърси за среброто в същото време спадат с 0,2%, до 15,11 долара за унция.

Стойността на жълтия метал е под натиска на отслабените очаквания за това, че Фед в края на юли може да понижи базовите лихви наведнъж с 50 процентни пункта. Но след петъчната статистика за безработицата и пазара на труда в САЩ, пазарът очаква ставката да бъде свалена само с 25 пункта. Това пък даде подкрепа за курса на долара.

През юни регулаторът даде да се разбере, че е готов да понижи основната лихва, за да подържа икономическия растеж в САЩ в условията на търговски спорове с Китай. Защото засега не се вижда напредък в преговорите за споразумение между Вашингтон и Пекин.

Общата валута днес се търгува спрямо американската в района на $1,1207 за едно евро при курс $1,1208 за евро при закривен на сесията във вторник.

За едно евро днес на пазара дават по 122,02 йени в сравнение с 122,09 йени ден по-рано.

Курсът на долара по отношение на японската валута расте минимално до 108,89 йени от 108,85 във вторник.