Цената на златото в сряда сутринта се понижава, показват данните от днешната търговия. В същото време доларът поскъпва спрямо основните световните валути след данните за по-слабо от очакваното забавяне на инфлацията в САЩ.

Към 9:40 часа българско време цената на априлските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк се понижи със 10,7 долара, или с 0,57%, до 1854,7 долара за тройунция.

Скъпоценният метал се продава на спот пазара по 1836,34 долара за една тройунция, информира Тrading Еconomics.

В същото време цената на мартенските фючърси на среброто спадна с 0,58% до 21,747 долара за унция.

Доларовият индекс (обменният курс спрямо кошница от валути на шест държави - важни търговски партньори на САЩ) днес сутринта нарасна с 0,16%, до 103,4 пункта. По-силният долар оказва натиск върху котировките на златото,защото прави жълтите слитъци по-малко изгодни за закупуване от търговци, разполагащи с други валути.

Годишната инфлация в САЩ през януари се забави до 6,4% от 6,5% месец по-рано. Анализаторите прогнозираха показателят да отчете 6,2%. На месечна база през януари потребителските цени са се повишили с 0,5%.

Инфлацията в САЩ остава над целта на паричния регулатор от 2% от близо две години. Данните за по-слабо забавяне на инфлацията през януари подкрепиха очакванията, че Федералният резерв на САЩ може да задържи високи лихви по-дълго от очакваното от пазарите.

Подобни сигнали са положителни за курса на долара, което от своя страна се отразява на негативно върху търсенето и цената на златото.