Цената на златото в понеделник сутринта умерено намалява поради увеличението на доходността на американските държавни облигации. Важно събитие утре, включително за пазара на злато, е излизането на статистиката за годишната инфлацията в САЩ.

Според данните от днешната търговия, към 9:30 часа българско време, цената на декемврийските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк се понижава с $5,2 или с 0,30%, до $1723,40 за тройунция.

На спот пазара скъпоценният метал се търгува по 1715,12 долара за една тройунция, информира Тrading Еconomics.

В същото време цената на декемврийските фючърси за среброто се повишава с 0,27% до 18,817 долара за унция.

Доходността на десетгодишните държавни облигации на САЩ (US Treasuries) нараства до 3,339% от 3,321% в сравнение с предходния ден на търговия. Държавните облигации на САЩ са алтернативна инвестиция на златото, така че котировките им като правило имат разнопосочна динамика.

Следващото важно събитие, включително за пазара на злато, е годишната статистика за инфлацията в САЩ, която ще бъде публикувана във вторник. Анализаторите прогнозират, че ръстът на цените в страната се забавя до 8,1% през август от 8,5% месец по-рано.

Данните за инфлацията са един от най-важните фактори за Федералния резерв на САЩ при вземането на решения относно паричната политика. Според CME Group 90% от анализаторите очакват увеличение от 75 базисни пункта на базовия лихвен процент на Фед до 3-3,25% годишно. Със същото темпо лихвата беше повишена вече два пъти през лятото.

След като миналата седмица Европейската централна банка също повиши лихвите със 75 базисни пункта, пазарите са склонни да очакват Фед да продължи да повишава лихвите със същото темпо и определят този сценарий като основен.