Цената на златото пада в четвъртък сутринта, сочат данните от търговията. Инвеститорите очакват публикуването на нови статистически данни за икономиката преди всичко на САЩ.

Към 9:30 часа българско време цената на юнските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк се понижава с $3,50, или с 0,18%, до $1981,40 за тройунция.

Скъпоценните жълти слитъци се продават на спот пазара по 1981,35 долара за тройунция, информира Тrading Еconomics.

В същото време цената на юлските фючърси за среброто се понижава с 0,23% до 23,67 долара за унция.

Инвеститорите очакват публикуването на нови макроикономическа статистика, предимно от САЩ, за да оценят състоянието на икономиката на страната, както и следващата стъпка в парично-кредитната политика на Федералния резерв.

В четвъртък Министерството на труда ще публикува данни за броя на първоначалните молби за обезщетения за безработица в САЩ. Анализаторите предполагат, че през седмицата до 13 май индикаторът е спаднал с 10 хиляди, след като се повиши с 22 хиляди предходната седмица, до максимум от октомври 2021 година.

Друг фактор, който играе срещу златото, може да бъде дискусията за тавана на държавния дълг на САЩ. По-рано тази седмица президентът на САЩ Джо Байдън на среща в Белия дом изрази оптимизъм относно перспективата за разрешаване на проблема. Заедно с него доста положителна оценка дадоха редица големи експерти, включително ръководителят на JPMorgan Джейми Даймън.

От друга страна цената на златото се подкрепя от несигурността на пазарите, тъй като е сигурен актив, в който влагат пари инвеститори, които искат да избегнат риска.