Цената на златото се вдига символично в последния ден на изтичащата 2020 година, сочат данните за търговия. В същото време, като цяло, от началото на годината котировките на благородния метал скочиха с повече от 20% или с около 300 долара за унция, показвайки рекорден ръст за последното десетилетие.

Днес сутринта стойността на февруарските фючърси на златото на борсата Comex в Ню Йорк нарасна с 0,02%, или с 0,45 долара - до 1 893,75 долара за тройунция.

Мартенските фючърси за среброто поскъпнаха с 0,14% до 26,605 долара за унция.

Жълтите кюлчета умерено поскъпват от началото на тази седмица. В същото време, според резултатите за годината, котировките на благородния метал са се увеличили с 21,7%. Този ръстът отбелязва рекорд от 2011 г. насам.

През януари цената на благородния метал беше около 1600 долара за унция. От март до юли котировките бързо се покачиха при първата вълна на коронавируса, а в началото на август златото поскъпна до 2069,4 долара, актуализирайки исторически ценови рекорд.

В същото време системата на Федералния резерв на САЩ и Банката на Англия неочаквано намалиха два пъти основния процент през март. Това допринесе за обезценяването на долара, което даде допълнителен тласък на цените за благородни метали.

Въпреки известните колебания в цената, търсенето на злато като надежден и безопасен актив в период на икономическа несигурност се запази през година, което поддържаше котировките близо до $1900 за унция.

Аналитикът от Axi Стивън Инес отбелязва, че в бъдеще основните фактори в динамиката на цените на златото ще останат доларът и инфлацията. "Доларът ще отслабне доста бързо до края на първото тримесечие, което ще даде явно предимство на златото", цитира неговата прогноза Ройтерс.