Цената на златото нараства слабо в петък сутринта, приближавайки се до първата си седмична печалба от близо месец насам поради по-слабата американска валута, показват данните от днешната търговия.

Стойността на февруарските фючърси за жълтите кюлчета на борсата Comex в Ню Йорк нарасна с 0,15%, или с 2,7 долара, до 1 843,85 долара за тройунция. Тази седмица златото добави към цената си над 3%.

Мартенските фючърси за сребро в същото време поскъпнаха с 0,19% до $24,183 за унция.

Котировките на ценния метал отчитат леко покачване в петък, насочвайки златото към първата му седмична печалба от близо месец, тъй като оптимизмът по отношение на сделката за пакета стимули за икономиката на САЩ оказва натиск върху долара и прави метала по-привлекателен като хеджиране срещу инфлацията. Доларовият индекс (обменният курс на долара спрямо кошница от валути на шест държави - основните търговски партньори на САЩ) продължава да остава на най-ниското си ниво от 2018 г. насам - 90,72 пункта.

По-рано конгресмени от двете партии в Конгреса на САЩ представиха проект за помощ на икономиката на страната за 908 млрд. долара. Лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл също заяви, че депутатите са близо до приемането на компромисен пакет за подкрепа на икономиката на фона на пандемията. В четвъртък действащият президент Доналд Тръмп заяви, че ще подкрепи пакет от стимули на фона на пандемията от коронавируса.

Цената на жълтия метал също бе подкрепена от медийни съобщения, че фармацевтичният гигант Pfizer ще достави два пъти по-малко дози ваксина до края на 2020 г. от предполагаемото поради логистични проблеми. Както Wall Street Journal писа, Pfizer и неговият германски партньор BioNtech първоначално са планирали да доставят 100 милиона дози от ваксината до края на годината, сега тази бройка е коригирана на 50 милиона.