Цената на златото в сряда сутрин се повишава на фона на вълната от нови притеснения за състоянието на най-голямата икономика в света, сочат данните за днешната търговия.

Котировките на декемврийските фючърси за жълтия метал сутринта на 26 август на нюйоркската борса Comex се вдигат с 0,27%, или с 5,1 долара - до 1 928,2 долара за тройунция.

Септемврийските фючърси за среброто се повишиха с 0,2% до $26,325 за унция.

Притесненията относно перспективите за глобалната икономика потиснаха оптимизма по-рано през седмицата заради признаците на напредък в търговските преговори между САЩ и Китай. Индексът на потребителското доверие в САЩ неочаквано този месец падна до 84,8 пункта - повече от шестгодишно дъно, според данните, публикувани във вторник, , според Reuters.Инвеститорите също очакват с нетърпение речта на председателя на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл на годишната икономическа конференция в Джаксън Хоул на 27-28 август.

"Всички очи са насочени към това, което Пауъл ще каже тази седмица ... все още има много опасения за икономиката и те продължават да показват, че лихвените ставки ще бъдат ниски и стимулиращите мерки ще продължат, което би трябвало да помогне за ръста на златото", каза анализаторът на ANZ Даниел Хайнс.

В същото време анализаторът отбелязва, че признаците за облекчаване на напрежението между САЩ и Китай леко ще ограничат желанието на инвеститорите за закупуване на по-безопасни активи.

Вицепремиерът на Държавния съвет на КНР Лю Хю във вторник сутринта проведе телефонен разговор с търговския представител на САЩ Робърт Лайтхайзър и министъра на финансите Стивън Мнучин, по време на който беше обсъдена търговска сделка между страните. Министерството на търговията на Китай нарече диалога със САЩ за прилагането на търговската сделка конструктивен.