Цената на златото в петък сутринта се стабилизира на нива под 1710 долара за тройунция след спад от 1,7% в четвъртък, което се случи на фона на силна волатилност на пазара.

Според данните от днешната търговията, към 9:30 часа българско време, цената на августовските фючърси за злато на нюйоркската борса Comex нарасна с 0,90 долара, до 1705,40 долара за тройунция.

Скъпоценният метал се търгува на спот пазара по 1709,89 долара за тройунция съобщава Ройтерс.

В същото време цената на септемврийските фючърси за среброто се покачиха с 0,22% до 18,265 долара за унция.

Ден по-рано златото поевтиня с 1,7%, а цената му падна под 1700 долара за тройунция за първи път от края на март миналата година. В края на седмицата златото може да покаже пети поредно седмично понижение, което ще бъде най-дългият спад от 2018 г. насам.

В четвъртък имаше силна волатилност на пазарите, която подкрепи долара и задържа цените на петрола и златото. Инвеститорите се опасяваха от рязко повишаване на основния лихвен процент от Федералния резерв на САЩ, което увеличи опасенията за възможна рецесия в американската икономика.

След публикуването на статистически данни за годишната инфлация в Съединените щати в сряда, пазарите започнаха да отчитат повишаване на основния лихвен процент от 100 базисни пункта наведнъж вместо очакваните преди това 75 базисни пункта, тъй като инфлацията в страната достигна нов рекорд от 1981 г. от 9,1 %. По-късно представители на регулатора се изказаха в полза на увеличение от 75 базисни пункта, което грубо изравнява очакванията на пазара. След като повиши лихвите през юни, Фед очакваше увеличение през юли отново със 75 базисни пункта.

Цените на златото и среброто все още не са достигнали ниво на съпротива и е малко вероятно да се възстановят значително, докато пазарите нямат достатъчно основания да вярват, че няма нужда да "променят плановете на Фед за повишаване на лихвения процент в посока още по-високо", според анализатори, цитирани от MarketWatch.