Цената на златото в четвъртък сутринта нараства на фона на спада на долара спрямо основните световни валути до минимум за две години, сочат данните от днешната търговия.

Стойността на декемврийските фючърси за скъпоценния метал на борсата Comex в Ню Йорк се увелчи с 0,16%, или с 2,85 долара, до 1808,4 долара за тройунция.

Декемврийските фючърси за сребро се повишиха с 0,33% до 23,44 долара за унция.

В четвъртък цените на златото са подкрепени от обезценяването на американската валута. Така доларовият индекс падна под 92 пункта за първи път от две години. Спадът на "зелените пари" традиционно подкрепя стойността на златото - в този случай този ценен актив става по-евтин за притежателите на други валути.

Цените на златото продължават да се възстановяват, след като рязко спаднаха на фона на новините за коронавирусните ваксини. Старшият пазарен стратег на Axi Стивън Инес отбелязва, че новините за ваксината значително са отслабили котировките на благородния метал и стойността му ще продължи да намалява. В същото време той смята, че последните американски данни показват противоречие между пазарния оптимизъм, причинен от ваксината, и реалната икономическа ситуация.

"Данните за пазара на труда ясно показват несъответствието между положителните ефекти, причинени от ваксината и проблема с коронавируса в краткосрочен план", каза анализаторът пред Ройтерс.