Цената на златото расте във вторник сутринта, отслабването на долара спрямо основните световни валути подкрепя ръста на котировките за скъпоценния метал.

Данните от днешната търговия сочат повишаване на цената на априлските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк с 0,36%, или с 6,65 долара, до 1840,85 долара за тройунция.

Мартенските фючърси за среброто се повишиха с 0,02% до 27,582 долара за унция, след като поевтиняваха в хода на сесията по-рано.

Доларовият индекс (обменният курс на долара спрямо кошница от валути на шест държави - основните търговски партньори на САЩ) падна с 0,21%. По-евтиният долар прави златото по-достъпно за инвеститорите при покупка на жълтите кюлчета, когато те притежават друга валута.

Жълтият метал също така поскъпва преди данните за инфлацията в САЩ, които ще бъдат публикувани в сряда. Анализаторите очакват годишната инфлация в страната да се ускори през януари до 1,5% от 1,4%.

Повишените инфлационни очаквания подкрепят стойността на златото, което действа като инфлационно застраховане на вложенията.