Apple започва продажбите на нов MacBook Air - популярният лаптоп вече е два пъти по-бърз, с два пъти по-голям харддиск и намалена със $100 цена.

Компанията показа и най-напредничавия си iPad Pro - по-бърз от повечето Windows лаптопи и с нова ултраширока камера, микрофони със студийно качество и LiDAR Scanner. Таблетът се продава и с мултифунционална клавиатура, която разширява възможностите да работите с него.

Заради епидемията от Covid-19 Apple отмени мартенското си събитие и показа новите джаджи на своята интернет страница. Засега няма информация за очакваните с нетърпение наследници на iPhone SE.

MacBook Air

Снимка 472040

Източник: Apple

Цената на MacBook Air вече ще започва от $999. Моделът идва с 10-о поколение Intel Core i7 с възможност за увеличение на тактовата честота при натоварване до 3,8GHz. Спрямо предходния MacBook Air, този може да се похвали с два пъти по-голяма производителност на процесора и с до 80 процента по-висока производистелност на видеокартата. Моделът ще се предлага с поне 256GB вътрешна памет, а максималният размер ще бъде 2TB.

MacBook Air идва с 13" Retina дисплей, TouchID за лесен и сигурен вход и интернет покупки, голям тракпад и цял ден живот на батерията.

Клавиатурата е обновена и е същата, която Apple използва при 16-инчовият MacBook Pro. Моделът идва в три цвята - Gold, Silver и Space Gray.

Снимка 472038

Източник: Apple

iPad Pro

Apple показа и два нови iPad Pro с размери на екраните 11" и 12,9". Дисплеят се опреснява със 120Hz.

Снимка 472042

Източник: Apple

Таблетите използват подобрения процесор A12Z Bionic, което ги прави по-бързи от повечето лаптопи с операционна система Windows, според компанията. Процесорът е способен да извършва тежки задачи като обработка на 4К видео или дизайн на 3D модели. Освен процесора, за това се грижи и осемядрен видепроцесор с подобрена термална архитектура.

Батерията на моделите ще издържа до 10 часа употреба.

Снимка 472047

Източник: Apple

С iPadOS 13.4, Apple въвежда и поддръжка на тракпад за всички iPad. Заедно с новите модели, компанията представи и изцяло нова Magic Keyboard, която може да се използва и като стойка. Тя ще може да бъде поръчана през май.

iPad Pro вече имат 12MP широка камера, която поддържа и 4К видеозапис и 10MP ултраширока камера.

Акцент в новите модели са петте микрофона със студийно качество, както и четирите нови спийкъра.

Снимка 472044

Източник: Apple

iPad Pro вече имат и LiDAR Scanner, който измерва разстоянието до обектите в рамките на до 5 метра, което ще подобри значително AR възможностите на таблетите.

iPad Pro ще бъде в два цвята - Silver и Space Gray. Вградената памет ще бъде между 128GB и 1TB. Цената на по-малкия модел започва от $799, а на по-големият - $999.

Клавиатурата се продава отделно на цена $299 и $349 в зависимост от размера.

Снимка 472049

Източник: Apple