Apple ще намали наполовина производствената си цел за iPhone X през първото тримесечие на 2018 г. Компанията е уведомила доставчиците си, че ограничава производството на смартфона до 20 млн. бройки, вместо първоначално предвидените 40 млн. бройки, съобщава японската агенция Nikkei. 

Причината е ясна - забавящите се продажби на юбилейния модел на ключови пазари като Европа, САЩ и Китай. Заради високата му цена (999 долара) и липсата на новаторска технология, iPhone X не можа да впечатли достатъчно потребителите, което се отрази и на продадените бройки.

Компанията се очаква да поддържа обща производствена цел от 30 млн. единици за модели с по-ниски цени като iPhone 8, 8 Plus и 7.

Идва ли краят на iPhone X през 2018 г.?

Идва ли краят на най-скъпия iPhone през 2018 г.?

Юбилейният модел е твърде скъп и не се търси особено

Производствените съкращения на юбилейния смартфон ще създадат ефекта на доминото върху производителите, които доставят високопроизводителните компоненти за него, като очакваното комбинирано въздействие ще бъде в размер на милиарди долари.

Това би могло да забави и смяната на производителите на дисплеи от LCD към OLED технология.

Високата цена на iPhone X се дължи до голяма степен на цената на OLED панелите, произведени от големия конкурент Samsung Electronics. Южнокорейският гигант в момента е единствената компания, която може да гарантира стабилни доставки на екраните.

Смята се, че Apple е започнала да обмисля увеличаване на дела на модели на iPhone с течни кристали, като намали производството на модели с OLED екрани, планирани за пускане през тази година.