Американският технологичен гигант Apple планира да запази производството на iPhone на приблизително същото ниво през 2022 година като през 2021-а. Това означава, че ще бъдат произведени по-малко нови iPhone бройки от доскоро предвидените. Причината: кризата в глобалната верига за доставки, която удари и индустрията за смартфони.

Компанията иска от доставчиците да сглобят около 220 милиона iPhone, съобщава Bloomberg, като се позовава на източници, запознати с прогнозите ѝ. Пазарните прогнози се колебаят около нивото от 240 милиона бройки, което се дължи на очакваното голямо обновяване на iPhone през есента. Но смартфон индустрията започна трудно годината и прогнозите за производството са масово намалени.

Apple увеличава бюджета за заплати на фона на стегнатия пазар на труда

Apple увеличава бюджета за заплати на фона на стегнатия пазар на труда

В САЩ служитлите на компанията ще печелят минимум по $22 на час

Най-високата инфлация от десетилетия насам, войната в Украйна и сътресенията във веригата за доставки - всички те заплашват да натежат на продажбите тази година. Strategy Analytics прогнозира, че общите доставки на смартфони ще се свият с до 2% през 2022-а, а TrendForce на два пъти през последните седмици понижи прогнозата си за целогодишното производство.

От Apple вече предупредиха, че проблемите с доставките ще се отразят на продажбите с 4 до 8 милиарда долара през настоящото тримесечие, главно защото локдауните заради Covid-19 разклащат производствените линии в Китай. А цялата технологична индустрия се готви за забавяне на потребителските разходи, тъй като нарастващите цени на горивата и материалите повишават разходите за стоки от първа необходимост.

Общият пазар на смартфони започна трудно годината, като доставките спаднаха с 11% през първото тримесечие, което е най-високият спад от началото на пандемията преди две години.

Apple загуби позицията си на най-ценнa компания в света

Apple загуби позицията си на най-ценнa компания в света

За първи път от две години насам