Технологичният гигант Apple повишава заплащането на служителите си отвъд океана на фона на нарастващата инфлация, стегнатия пазар на труда и натиска на профсъюзите, пише Reuters.

Производителят на iPhone е информирал американските си служители чрез имейл за това, че компанията увеличава общия си бюджет за заплащане. След промените началното заплащане на почасовите работници в САЩ ще се повиши до $22 на час или повече, в зависимост от пазара. Това е увеличение с 45% спрямо 2018 година.

Все още не е ясно точно кога ще има увеличение на заплащането и на служителите на компанията в Европа, но най-вероятно и това предстои, коментират запознати, цитирани в американските медии.

Apple загуби позицията си на най-ценнa компания в света

Apple загуби позицията си на най-ценнa компания в света

За първи път от две години насам

"Подкрепата и задържането на най-добрите членове на екипа ни в света ни позволява да доставяме най-добрите, най-иновативните продукти и услуги за нашите клиенти. Тази година ние решихме да увеличим и общия си бюджет за заплати и компенсации", обяви Apple в изявление.

През последните месеци компанията е изправена пред необичайни за нея трудови вълнения в САЩ. Това недоволство се простира от работниците на дребно в магазините, които търсят подкрепа от синдикатите, до работещите инженери и служители на високи постове.