Американският технологичен гигант Apple планира да започне да използва собствени дисплеи в мобилните си устройства от 2024 година, за да намали зависимостта си от технологични партньори като Samsung и LG и да използва повече собствени компоненти, съобщава Reuters.

Според информация на източници на Bloomberg, компанията смята да започне с подмяна на дисплея в най-високия клас часовници Apple Watch до края на следващата година. Дисплеите надграждат сегашния стандарт OLED (органичен светодиод) с технология, наречена microLED, а Apple планира в крайна сметка да внедри дисплеите и в други устройства, включително iPhone.

Промените са част от мащабните усилия за замяна на доставките на Apple със собствени части - начинание, което ще даде на компанията по-голям контрол върху дизайна и възможностите на нейните продукти.

Пазарната капитализация на Apple падна под $2 трилиона за първи път от 2021 година

Пазарната капитализация на Apple падна под $2 трилиона за първи път от 2021 година

Ще има ли и спад на приходите?

Технологичният гигант се отказа от чиповете на Intel в своите компютри Mac в полза на собствени разработки и планира да направи същото с ключовите компоненти за безжични комуникации в своите iPhone.

Преминаването на Apple към собствено производство на екрани е в ход от години. Още през 2018 година Bloomberg съобщи за плана на американската компания да проектира собствени дисплеи, започвайки с Apple Watch. Този ход ще нанесе удар на Samsung и LG - двата основни доставчици на екраните на часовника.