Пазарната капитализация на Apple се сви рязко на 3 януари 2023-а, продължавайки спада от миналата година. По този начин оценката на производителя на iPhone падна под $2 трилиона за първи път от юни 2021 година, съобщава Reuters.

Последната разпродажба се случва близо година, след като Apple стана първата компания, достигнала пазарна капитализация от $3 трилиона. Нейните акции поевтиняваха с 4% до $124,60 в последния час на търговията в Ню Йорк на 3 януари, след като анализаторът от Exane BNP Paribas Джеръм Рамел понижи рейтинга на книжата до "неутрални", намалявайки целевия таргет до $140 от $180 преди това, става ясно от данни на Refinitiv Eikon.

Рамел намали целите си за доставка на iPhone за фискалната 2023 година до 224 милиона броя - от 245 милиона броя по-рано, отразявайки проблемите във веригата на доставки при подизпълнителя Foxconn и потребителите, които ограничават разходите за телефоните от висок клас.

По-слаби коледни продажби на iPhone? JPMorgan намалява ценовата прогноза за акциите на Apple

По-слаби коледни продажби на iPhone? JPMorgan намалява ценовата прогноза за акциите на Apple

$190 на акция

При текущата цена на акциите на Apple оценката на компанията възлиза на $1,98 трилиона - малко повече от тази на Microsoft, която в момента достига $1,78 трилиона.

Технологичните гиганти

Комбинираната пазарна оценка на Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet и Meta сега представлява около 18% от индекса S&P 500. Това е спад от цели 24% спрямо 2020 година.

Подчертавайки притесненията на инвеститорите, че забавящата се глобална икономика и ускорената инфлация може да навредят на търсенето на устройства на Apple, анализаторите очакват компанията да отчете спад на приходите от 1% за четвъртото тримесечие на годината.

Това би бил първият тримесечен спад на приходите на Apple от началото на 2019 година.

Колко милиарда долара ще "струва" на Apple намаляването на производство на iPhone

Колко милиарда долара ще "струва" на Apple намаляването на производство на iPhone

Предприятието в град Джънджоу на тайванската Foxconn Technology Group бе сполетяно от редица трудности