Американската компания Apple Inc може да не получи около 8 милиарда долара приходи за четвъртото тримесечие на годината, поради производствени проблеми в най-големия в света завод за производство на iPhone, смята експертът от Piper Sandler Харш Кумар.

Предприятието в град Джънджоу на тайванската Foxconn Technology Group бе сполетяно от редица трудности, включително поредните ограничения при борбата с коронавируса протести на роботниците в тази връзка.

Тези проблеми засегнаха производството на iPhone и доведоха до удължаване на сроковете за доставка. Властите в Джънджоу премахнаха ограниченията преди два дни, обаче загубите на Apple ще бъдат значителни, според много анализатори.

"Смятаме, че в краяна сметка производството може да бъде с около 9 милиона единици по-ниско, като приходите ще бъдат с около 8 милиарда долара по-ниски през четвъртото тримесечие", обяснява анализаторът Пайпър Сандлър.

Протестите в Китай срещу Covid мерките "удариха" и ... производството на най-новите iPhone

Протестите в Китай срещу Covid мерките "удариха" и ... производството на най-новите iPhone

Очаква се намаление на производството на смартфони от Apple

На този фон експертът влоши прогнозата си за приходите на Apple за четвъртото тримесечие - до 119 млрд. долара, от 127,3 млрд. долара.

Междувременно анализаторът от Wedbush Дан Ийвс отбелязва, че премахването на блокирането в Джънджоу е "добра новина на фона на кошмарите на Apple за производство на iPhone".

Според него, Apple ще отложи доставката на около 10-15 милиона iPhone от четвъртото тримесечие на тази година, за първото тримесечие на следващата година.

В същото време и двамата експерти остават оптимисти за цените на акциите на Apple, макар че от началото на годината, пазарната капитализация на дружеството е намаляла с 16,6%.

Apple иска да купи футболния клуб "Манчестър Юнайтед"

Вторият в света производител на смартфони иска да купи футболния клуб "Манчестър Юнайтед"

Колко е евентуалната цена на покупката, която би могла да направи клуба най-богатият в света