Анализаторите на JPMorgan понижиха целевата на акциите на Apple с 5% до $190 на акция, съобщават световните медии. Причината: умерените очаквания за декемврийското тримесечие, тъй като технологичният гигант продължава да се изправя пред предизвикателствата, свързани с веригата за доставки в Китай.

Това е вторият път само за два месеца, в който анализаторите понижават оценките си за акциите на Apple.

"Продължаваме да виждаме, че недостигът на доставки продължава до края на годината и оказва влияние върху типичния сезонен ръст в обемите на iPhone, наблюдаван през декември. Ето защо, ние смятаме, че коледните продажби на iPhone 14 Pro и Pro Max отново през декември ще намалеят", съобщават от банката.

Apple направи Китай гръбнакът на iPhone и преместване другаде би отнело години

Apple направи Китай гръбнакът на iPhone и преместване другаде би отнело години

Зависимостта на технологичния гигант от Пекин става все по-голяма

Анализаторите понижиха прогнозите за продажбите на iPhone с общо 4 милиона бройки, след намаление с 8 милиона, отчетено през ноември. Все пак те вярват, че Apple ще успее да възстанови част от загубите си през март догодина.

"Ние очакваме част от недостига на доставките през декември да бъде компенсиран през март, въпреки историческия прецедент потребителите на Apple да чакат с продуктите си с голямо закъснение", добавят анализаторите.

Експертите на Morgan Stanley и UBS също понижиха ценовите си цели за акциите на Apple през ноември, отново позовавайки се на проблемите, свързани с веригата за доставки.

Европравила може да накарат Apple да отвори екосистемата на iOS

Заради ЕС: Скоро Apple ще загуби монопола си върху iOS приложенията

Ще стане възможно потребителите сами да инсталират софтуер на устройствата си