Apple работи по промени в своята мобилна операционна система iOS, които да позволят инсталирането на приложения извън поддържания от компанията магазин, съобщава Bloomberg, като се позовава на свои източници. Промяната е в резултат от европейските регулации и ще даде значително по-голяма гъвкавост на потребителите.

В момента приложенията за вашия iPhone или iPad идват от App Store платформата на Apple, където се качват само одобрени от компанията програми и игри. Обяснението на компанията - така се ограничават рисковете за потребителите. Според критиците, обаче, така Apple ограничава потенциални конкуренти и не дава да се използват пълните възможности на хардуера.

Apple направи Китай гръбнакът на iPhone и преместване другаде би отнело години

Apple направи Китай гръбнакът на iPhone и преместване другаде би отнело години

Зависимостта на технологичния гигант от Пекин става все по-голяма

Заради регулации като тези в Законодателния акт за цифровите пазари на ЕС, според Bloomberg компанията сега планира да промени радикално политиката си, като резултатите може да станат видими през 2024 г. или даже след година с iOS 17. Тъй като голяма част от тях биха ударили по печалбите на компанията, може да ги видим само там, където са законово наложителни - например, в Европа.

Какво точно ще се случи?

Според световната бизнес медия в момента в Apple работят над механизъм, който да намали рисковете за потребителите при инсталиране на външен софтуер. Един от вариантите е приложенията все пак да минават през верификация - без значение дали ще са в App Store, или извън него. Друга опция е сходна на тази, която в момента се прилага при Mac компютрите - можете да инсталирате всичко, но процесът изисква да знаете какво правите.

Apple разширява криптирането в облака си, ФБР недоволства

Apple разширява криптирането в облака си, ФБР недоволства

iCloud става още по-сигурен за голяма част от потребителската информация

Apple се очаква да даде по-голям достъп на разработчиците до системни функционалности като NFC и някои специфични режими на камерата, а също така и да позволи значително по-функционални уеб браузъри. Работи се по варианти за съвместимост на iMessage с други платформи, но според източниците на Bloomberg има опасения, че подобен ход би навредил на сигурността на информацията.

Доста болезнено за Apple ще е разрешаването на системи за плащане от трети страни. В момента за подобни транзакции компанията прибира комисионна.

Плановете на Apple все още са далеч от това да бъдат окончателно, но едно към момента е сигурно - всяка стъпка към по-отворена екосистема е повече от добре дошла.