Apple обяви, че планира да разшири криптирането "от край до край" в облачната си платформа iCloud, като вече тази допълнителна стъпка за сигурността на данните ще се прилага за бекъпи, снимки, бележки, чат история и ред други услуги, съобщава Си Ен Ен. Това предизвика гнева на правоохранителните органи в САЩ.

Този тип криптиране значително затруднява достъпа на трети лица до информацията даже при пробив в системите на Apple от страна на хакери или държавни структури. До момента така се пазеха паролите, здравните показатели и някои други масиви, но сега списъкът се увеличава значително. В него отсъстват календарът, контактите и електронната поща поради несъвместимост на форматите, става ясно от блог пост на компанията.

Мъск просто не може да си позволи да води битка с Apple. Защо?

Мъск просто не може да си позволи да води битка с Apple. Защо?

Ако Мъск иска да влезе във война едновременно с рекламодатели и платформи за теглене на приложения, едва ли ще спечели нещо

След промените Apple няма да може да предоставя на разследващите данни от своя облак, тъй като и компанията няма да може да ги разчете без съгласието на потребителя. Това със сигурност ще създаде множество казуси - както беше по-рано с достъпа до информацията, която е физически на устройствата.

Така през 2015 г. Apple отказа да съдейства на ФБР и да даде достъп до смартфона на извършител на масова стрелба в Калифорния. Тогава бюрото се наложи да използва услугите на израелска компания, за да пробие защитата на iPhone.

Зукърбърг защитава пълното криптиране във Facebook въпреки опасенията, че това помага на тежки престъпници

Зукърбърг защитава пълното криптиране на съобщения въпреки опасенията, че това помага на педофили и терористи

САЩ, Великобритания и Австралия настояват за "задна вратичка"

През последните години технологичната компания нееднократно подчертава, че поставя сигурността на данните на своите потребители на първо място и не би си позволила да търгува с тях. Според учения от Института за информационна сигурност "Джонс Хопкинс" Матю Грийн сега много от останалите играчи в индустрията ще се опитат да догонят Apple и ще предложат сходно ниво на сигурност.

Новината предизвика реакцията и на ФБР, които в официална позиция обявиха, че са "дълбоко загрижени от заплахите, които криптирането от край до край и ограничаването на достъпа до данни представляват".

"Това ограничава нашите възможности да предпазваме американците от криминални действия, вариращи от кибератаки и насилие срещу деца до наркотрафик, организирана престъпност и тероризъм", категорични са от правоохранителната структура.