Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг защити решението на технологичната компания за пълното криптиране на съобщенията на потребителите на компанията. Решението дойде въпреки притесненията, че апликациите за текстови съобщения могат да се използват за престъпни цели.

САЩ, Великобритания и Австралия подписаха отворено писмо вчера, с което призовават Facebook да спре плана си за пълно криптиране на съобщенията. Доводите затова са опасенията, че така няма да може да се противодейства на тежки престъпления като насилието над деца, разпространението на нелегално съдържание и тероризъм.

Страните предвиждат споразумение, с което бaзиpaните в CAЩ coциaлни мpeжи, cpeд ĸoитo Fасеbооk и WhаtѕАрр, щe бъдaт пpинyдeни дa cпoдeлят ĸpиптиpaни пoтpeбитeлcĸи cъoбщeния c пoлициятa във Beлиĸoбpитaния. Cпopaзyмeниeтo може дa бъдe пoдпиcaнo дo cлeдвaщия мeceц. То щe пpинyди coциaлнитe плaтфopми дa cпoдeлят инфopмaция, ĸoятo дa ce изпoлзвa oт влacтитe пpи paзcлeдвaнeтo нa лицa, зaпoдoзpeни в тeжĸи пpecтъплeния, вĸлючитeлнo тepopизъм и пeдoфилия.

Facebook и WhatsApp принудени да споделят потребителски чатове с Великобритания и САЩ

Facebook и WhatsApp принудени да споделят потребителски чатове с Великобритания и САЩ

За разследването на тежки престъпления като тероризъм и педофилия

"Когато решавахме дали да криптираме от край до край различни приложения, това беше едно от нещата, които тежеха най-много за мен", каза Зукърбърг относно проблема с опасността пред децата.

Той призна, че децата са най-чувствителната група и пълното криптиране би означавало "борба с една ръка, вързана зад гърба".

Въпреки това Зукърбърг остава оптимист, че Facebook ще може да идентифицира педофили и потребители, извършващи тежки престъпления, дори в криптирани системи, използвайки същите инструменти, които използва за борба с изборната намеса например като модели на дейност и връзки между акаунти в различни платформи.

Според основателя на компанията съществуват и други начини, по които могат да се ограничат и следят комуникациите на по-възрастни с деца.

По думите на трима източници пред Reuters, които са запознати с дискусиите, Зукърбърг е обявил план да насочи компанията към по-частни форми на комуникация през идващия месец март.

Според информацията Зукърбърг е срещнал и вътрешна съпротива от служители в екипите за безопасност, които са запознати с рисковете за децата. Плановете на директора на компанията предизвикали дълбока загриженост сред тези служители, които държали въпросът да се постави на всички нива в компанията.

WhatsApp изправен пред натиск за предаване на достъп до криптираните си чатове

WhatsApp изправен пред натиск за предаване на достъп до криптираните си чатове

САЩ, Великобритания, Канада, Австралия и Нова Зеландия призоваха за осигуряване на достъп