Базирани в САЩ социални мрежи, сред които Facebook и WhatsApp, ще бъдат принудени да споделят криптирани потребителски съобщения с полицията във Великобритания. Това ще стане факт с новото споразумение между двете страни, обяснява пред Bloomberg анонимен източник, запознат с въпроса.

Споразумението, което трябва да бъде подписано до следващия месец, ще принуди социалните платформи да споделят информация, която да се използва от властите при разследването на лица, заподозрени в тежки престъпни престъпления, включително тероризъм и педофилия, посочва източника на агенцията.

По-рано вътрешният министър на Великобритания Прити Пател предупреди, че ако Facebook даде възможност на потребителите да изпращат напълно криптирани съобщения, това ще се окаже в полза за престъпниците. По този начин само подателят и получателят ще имат реален достъп до съобщенията, което ще улесни недоброжелателите. Поради това тя призовава социалната мрежа да остави и "задна вратичка", която да подпомага разузнавателните агенции на страните да получават достъп до съобщенията на лица, заподозрени в извършването или планирането на тежки деяния.

От Facebook обаче се противопоставят на желанието на правителствата да се изградят такива "задни вратички", защото те биха накърнили поверителността и сигурността на потребителите на платформата по целия свят.

В съответствие с новото споразумение, за разлика от службите във Великобритания, тези в САЩ ще могат да използват подобна чувствителна информация, получена от британските компании, само в случай, при които се налага смъртно наказание.

WhatsApp изправен пред натиск за предаване на достъп до криптираните си чатове

WhatsApp изправен пред натиск за предаване на достъп до криптираните си чатове

САЩ, Великобритания, Канада, Австралия и Нова Зеландия призоваха за осигуряване на достъп