WhatsApp и други приложения, които предлагат криптирани разговори, се изправят пред растящ натиск да предоставят достъп до съобщенията на потребителите, пише Business Insider. Поредното искане дойде след срещата на САЩ, Великобритания, Канада, Австралия и Нова Зеландия, обединени в разузнавателния алианс Five Eyes. На нея присъстваха и представители на технологични фирми, включително компанията-майка на WhatsApp Facebook, Google, Microsoft, Roblox, Snap и Twitter.

Според изявление от пресслужбата на вътрешните работи на домакина Великобритания "министрите подчертават, че усилията на правоприлагащите органи да разследват и преследват най-тежките престъпления ще бъдат възпрепятствани, ако индустрията прилага без необходимите защитните мерки планове за криптиране, където само комуникиращите помежду си потребители могат да четат съобщенията т.нар. end-to-end encryption."

В изявлението не се призовава изрично за допълнителен достъп до приложенията, но сигнализира, че криптираните съобщения ще бъдат подложени на специален контрол. "Five Eyes смятат, че технологичните фирми не трябва да развиват своите системи и услуги, включително end-to-end криптирането по начин, който да дава власт на престъпниците или да застраши уязвимите хора".

Американският министър на правосъдието Уилям Бар повтори това виждане казвайки, че криптирането е "уникално предизвикателство". Той добавя, че не трябва да се оставят пространства, в които престъпната дейност може да остане неразкрита и ненаказана.

End-to-end криптирането означава, че само изпращачът и получателят на съобщения могат да ги четат, което е един от най-сигурните начини за комуникация онлайн.

Недостатъкът за правителствата обаче е, че престъпниците се възползват от тази поверителност и ползват често такива приложения, планирайки атаките си. Миналата година британската шпионска агенция GCHQ публикува предложение, което иска приложенията с криптирани съобщения да създават система, способна тайно да копира правителствени агенти в частни чатове.

От WhatsApp се противопоставиха на идеята както по етични, така и по технически съображения.

През май от компанията заявиха в съвместно изявление с Apple, Google и Microsoft, че "ако официалната власт на Обединеното кралство поиска софтуерът да бъда пренаписан, за да се разреши участието на правителството в криптирани чатове, няма начин да се попречи и на други държави да разчитат на новата система. Това е важно, особено по отношение на репресивните режими на някои държави и лошите им показатели за защита на правата на човека".

WhatsApp e най-популярната услуга за криптирани съобщения, а компанията майка Facebook обмисля да приложи технологията при Messenger и Instagram Direct.