В началото на ноември, седмици преди празничния пазарен сезон да започне, Apple издаде необичайно предупреждение: клиентите ще трябва да чакат по-дълго за новите модели на iPhone 14 Pro. Това беше така, защото едно от ключовите му съоръжения за сглобяване в китайския град Джънджоу "работеше със значително намален капацитет", заради поредните китайски локдауни, свързани с Covid-19, пише CNN Business.

Години наред Apple разчита на огромна производствена мрежа в Китай за масово производство на iPhone, iPad и други популярни продукти. Но силната зависимост на американската компания от Пекин беше подложена на изпитание тази година от китайската политика за "нулев Covid" и строгите блокирания, включително производствения център на iPhone в Джънджоу.

Най-ценната технологична компания в света се стреми да ускори плановете си за изместване на производството извън най-населената страна в света

Въпросът е, че намаляването на значителната й зависимост от Китай може да отнеме години, ако изобщо се случи.

Apple ускорява изнасянето на производства от Китай

Apple ускорява изнасянето на производства от Китай

Доставчиците се насочват към други азиатски страни, особено Индия и Виетнам

Анализатор от Wedbush Securities изчислява, че изместване на производството на компанията в Индия или Виетнам може да се случи най-рано през 2025-а или 2026 година.

Защо Китай е толкова важен за Apple?

Преди избухването на поредната вълна на Covid-19 през октомври, което доведе до затваряне на производството в Джънджоу, тази фабрика произвеждаше 85% от iPhone Pro, според оценка на фирмата за пазарни проучвания Counterpoint, предоставена на CNN .

"Apple не би била компанията, която е днес, без Китай като производствена база", коментира Ели Фридман - професор в университета Корнел, чиито изследвания се фокусират върху труда и развитието в Китай.

Въпреки че Apple сигнализира, че иска да измести производството далеч от Китай, Фридман казва:

"Това няма да доведе до отделяне от Китай - ще има продукти на Apple, които се произвеждат в Китай за много дълго време."

В крайна сметка Apple вече е "в известен смисъл толкова китайска компания, колкото и американска компания", допълва Фридман.

Мъск официално обяви война на най-голямата технологична компания в света Apple

Мъск официално обяви война на най-голямата технологична компания в света

Той я обвини в цензура и монополни практики