Най-богатият човек в света Илон Мъск официално обяви война на най-голямата технологична компания в света.

Мъск обвини Apple в цензура и монополни практики в поредица от туитове, твърдейки, че компанията "вече е спряла" да рекламира в Twitter и постави под въпрос това дали Apple и нейният изпълнителен директор Тим Кук "мразят свободата на словото в Америка".

"Apple също заплаши да спре Twitter от своя App Store, но не иска да ни каже защо", написа Мъск в социалната мрежа.

Причината

Мъск критикува таксата от 30%, която Apple взема от повечето продажби на компанията през App Store. Милиардерът публикува снимка на магистрален знак с две опции: "Плати 30%" или "отиди на война", като кола пред знака избира пътя "отиди на война". По-късно обаче изображението не можеше да бъде открито в профила на милиардера.

И други компании преди това критикуваха таксата на Apple от 30% за App Store. Това доведе до продължаваща съдебна битка между производителя на видеоигри "Fortnite" Epic Games и технологичния гигант.

Освен с Epic Games, Apple среща предизвикателства за таксите и политиките на App Store от компании като Spotify. С Мъск обаче едва ли ще е лесно, най-малкото защото милиардерът привлича световно внимание и спорът с него може да представлява най-голямото предизвикателство на Apple досега.

Това не е първият път, когато Мъск критикува App Store на Apple. През май Мъск каза, че таксата от 30% е "буквално 10 пъти по-висока, отколкото трябва да бъде".Напрежението обаче е на път да ескалира и враждата между Мъск и Кук е съвсем открита.

Като цяло не е чужда практика за Илон Мъск да критикува други високопоставени милиардери, като публикува критики в Twitter срещу Джеф Безос и Бил Гейтс.

Мъск пое управлението на Twitter миналия месец и оттогава съкрати половината от служителите на компанията, включително такива, които се занимават с борба с дезинформацията. Много служители пък напуснаха компанията.

Изглежда някои компании не искат да се асоциират с Twitter. Миналата седмица гигантът Volkswagen обяви, че се спират рекламите на всичките брандове на компанията "до второ нареждане".

Милиардерът възстанови забранени акаунти, включително този на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп и други.