Американският ИТ гигант Apple Inc. през последните седмици засили прехвърлянето на част от производствения си капацитет извън Китай, който отдавна доминира във веригата за доставки на компанията. Това пише The Wall Street Journal, позовавайки се на източници, участващи в обсъждането на плановете.

Доставчиците са били посъветвани да ускорят подготовката за сглобяване на продукти на Apple в други азиатски страни, особено Индия и Виетнам, казаха източниците на деловото издание. По този начин компанията се стреми да намали зависимостта си от тайванските компании, включително Hon Hai Precision Industry Co. (Foxconn).

Решението на Apple беше повлияно от неотдавнашните вълнения в китайския град Джънджоу, наричан още iPhone City , където се намира огромния завод на Foxconn, която произвежда по-голямата част от устройствата iPhone 14 Pro и Pro Max (около 85%), най-търсените на пазара тази година. В края на ноември 300 000 работници на фабриката протестираха срещу ниските заплати и анти-COVID ограниченията, пише вестника.

Един източник каза, че Apple също обмисля разширяване на броя на заводите за сглобяване на продукти в партньорство с китайски компании. Интересът към разширяване включва Luxshare Precision Industry Co. и Wingtech Technology Co. Apple обаче им каза за необходимостта от производство на повече продукти извън Китай .

Дългосрочната цел на Apple е да доставя 40-45% от iPhone от Индия, в сравнение с няколко процента в момента, каза Минг-Чи Куо, анализатор в TF International Securities. В същото време според доставчиците се очаква други продукти на Apple, като AirPods, смарт часовници и MacBook, да се произвеждат основно във Виетнам.

Рискът от прекомерна концентрация в Китай отдавна е известен на ръководителите на Apple, но от години те не направят нищо, за да го намалят. Китай предостави грамотна и усърдна работна сила, политическа стабилност и огромен местен пазар за продуктите на Apple.

Базираната в Тайван Foxconn, под ръководството на основателя Тери Гоу, се превърна в съществена връзка между Apple и китайските монтажни фабрики, където се сглобяват iPhone. Мениджърите на Foxconn споделят език и културен манталитет с работниците от континента. Pegatron Corp. , друг базиран в Тайван изпълнител, играе по-малка, но подобна роля.