Някъде там, скрито в индустриалния парк в Остин, Тексас, се намира едно място, толкова тайно, че то не може да бъде намерено дори на Google или Apple Maps. Там обаче от пълните с най-модерни машини и роботи помещения се чуват разпознаваемите звуци на усилена работа.

В тях се намира и сложната система, носеща нежното име Daisy. Тя съчетава автоматизация и човешки труд, за да помогне на Apple да постигне една цел - извличането на чиста пластмаса, метал и стъкло от стари и вече неизползваеми смартфони iPhone, разказва Fortune.

"Daisy е тази, която трябва да гарантира, че по най-ефективен и ефикасен начин разглобяваме тези продукти", обяснява вицепрезидентът на американската компания, отговарящ за устойчивото развитие и социалните инициативи, Лиса Джаксън.

Този робот е не само пробив в рециклирането на електроника, като той разглобява парче по парче устройствата, но също така работи за ограничаването на негативния ефект от това производство върху природата.

Машината е част от амбициозния план на Apple в един момент да може да прави всички свои продукти от рециклирани или възобновяеми материали. Засега компанията все още не може да каже кога ще постигне това и вероятно то няма да се случи скоро.

Но технологичният гигант вече върви в тази посока със своята Material Recovery Lab, отворила врати през април. Там компанията прави изследвания и се надява да открие най-добрият начин за осъществяването на целта си.

Управлението на електронните отпадъци е огромна отговорност, след като през последните години то се превърнаха в сложен казус. През 2016 година светът е произвел 44 милиона метрични тона електронни "боклуци". Това количество е достатъчно за построяването на около 4500 Айфелови кули.

Друг нарастващ проблем е фактът, че голяма част от тази електроника, които изхвърляме веднъж, след като вече не ни върши работа, е, че за производството ѝ се използват много редки и ценни метали, и елементи.

От Apple отказва да дадат информация за обема на електронните отпадъци от техни продукти. Някаква представа за този обем би могъл да даде фактът, че през миналата година са били продадени 217,7 милиона iPhone.

Заради това и Daisy е толкова важна промяна за американското дружество. Роботът може да разглобява 15 различни модела iPhone (най-старият от тях е iPhone 5) с темп от 200 устройства на час. От компанията посочват 14 материала, използвани в техните продукти, които се надяват, че ще бъдат изцяло рециклирани. Сред тях са пластмаса и литий. Към момента Apple вече използва повторно калай и алуминий в някои от новите си продукти, като MacBook Air.