Изключително рядък компютър Apple-1, подписан от самия Стив Джобс, беше продаден на търг за сумата от $468 750, съобщи сайтът digitaltrends. Лотът е един от 50-те редки модела Apple-1, продадени от създателя на компанията на собственика на The Byte Shop Пол Терел през 1976 година.

Кой е новият собственик към момента не е ясно.

Apple си върна първото място. Кои са другите най-скъпи марки в света?

Apple си върна първото място. Кои са другите най-скъпи марки в света?

Миналогодишният лидер Amazon отиде на трето място след Google

Стив Джобс и Стив Возняк сглобяват първите компютри Apple в семейния гараж. За 10 месеца двамата успяват да произведат около 200 устройства, 175 от тях продават. В момента е почти невъзможно да се открие някой от тези компютри.

Продаденият на търг работещ екземпляр Apple-1 е с номер 01-0068 и е принадлежал на колекционера Роджър Вагнер, който го е купил през 2002 година на Фестивала на винтидж компютрите в Калифорния.

Apple-1 беше първият персонален компютър с напълно сглобена дънна платка, а дънната платка в този модел е в учудващо добро състояние и без почти никакви дефекти. Продадената на търг машина е запазила повечето си оригинални компоненти.

Това уникално парче от историята на Apple със сигурност не струва малко пари, но възхищението, което буди със сигурност кара човек да оцени колко далеч са стигнали технологиите през последните няколко десетилетие.