Apple Inc. планира да пусне iPhone с мощни 3D камери още през следващата година. Този ход ще помогне опита на компанията да навлезе още по-силно в областта на добавената реалност, пише Bloomberg, цитирайки свои източници.

Задната 3D камера ще може да сканира околната среда и да пресъздава триизмерни образи. И настоящите модели имат такава, но тя се използва единствено за системата FaceID. Новата система ще използва лазер, който ще позволи на 3D камерата да "хваща" образи по-надалеч. Apple вече води преговори със Sony Corp. относно изпробването на сензори за новата система.

И това е само една от многото нови функции - включително и трета камера и по-мощен процесор - които Apple ще включи в следващите поколения iPhone.

Камерата на iPhone, който ще бъде пуснат през 2020 г., може да се окаже само прелюдия към изцяло ново устройство, насочено специално към добавената реалност.

Първоначалната идея е била новата система да бъде включена в моделите, които ще бъдат пуснати тази есен, но в крайна сметка в Купертино са решили да отложат въвеждането на технологията до 2020 г.

Все пак за 2019 г. Apple планира три нови модела, които ще наследят XS, XS Max и XR. По-големият от скъпите телефони ще има три камери отзад, а останалите два модела ще получат само обновление на технологията, но не и по-голям брой сензори.

Камерите се превърнаха в една от най-важните функции в пренаситения пазар на смартфони. По-добрите снимки се оказват причина хората да обновяват своите устройства.

iPhone все още генерира основната част от приходите на компанията, макар продажбите през миналата година да намаляха, тъй като потребителите изкарват все по-дълго време с едно устройство. Предупреждението от Купертино изтри над $300 милиарда от пазарната капитализация на Apple от октомври. Новите модели с по-добри камери могат да накарат хората да купят новите устройства.

Трета камера на гърба на новия iPhone ще помогне на устройството да снима по-широка картина, както и възможност за по-голямо оптично приближаване.

Apple готви и софтуер, който ще помогне за автоматично "поправяне" на видео и снимки и "добавянето" на човек или предмет, който преди това не е бил в кадър. Компанията планира и подобрена версия на Live Photos.

Новата система камери може да дебютира първо на iPad Pro, който може да получи обновление през пролетта на 2020.

Apple тества и версии на iPhone с USB-C, вместо с Lightning, който се използва на устройствата на компанията от 2012 г. насам. Това пказва, че Купертино може и вече да се готви да зарежеше собствения си кабел и да премине към използваната по-широко технология. Последните iPad Pro вече ползват USB-C.

Във външния вид на устройствата през тази година не се очакват големи промени. Изцяло нов дизайн ще има през 2020 г., когато iPhone ще получи и 5G свързаност.Apple планира да пусне и обновена версия на най-евтиния си iPad още през тази пролет. Компанията готиви и нов, по-евтин iPad Mini, който не е получават ъпдейт от 2015 г.

Следващата версия на операционната система - iOS 13 - ще включва тъмен режим, подобрения в CarPlay.

Apple ще продава по-евтино скъпите модели iPhone на пазарите извън Щатите

Apple ще продава по-евтино скъпите модели iPhone на пазарите извън Щатите

Компанията обяви решението си след срив на продажбите в края на 2018-а