Онлайн гигантът Google обяви сериозно AI префасониране на своята платформа за снимки Google Photos. Голямата новина е, че функционалности, които преди бяха ексклузивни за Pixel смартфоните или за плащащите абонамент, вече стават достъпни за всички.

Сред тях водещо място има Magic Editor. Чрез генеративен изкуствен интелект той редактира снимките чрез премахване и местене на обекти в кадъра, но също така може да прави и други корекции.

Google Pixel 8: AI телефонът е тук и е в два размера

Google Pixel 8: AI телефонът е тук и е в два размера

Компанията ще поддържа софтуера на устройствата цели 7 години

Друга полезна функционалност е Photo Unblur, която чрез машинно обучение и сложни алгоритми коригира размазаните снимки, като се опитва да им върне детайла - нещо особено полезно при смартфон камерите.

Portrait Light отново използва AI, за да имитира професионално студийно осветление - аналогичната iOS функционалност също е много популярна. Вече се поддържат още HDR ефекти за снимки и видеа и ред други.

За момента единствената уловка е, че ви трябват минимум 3GB оперативна памет на вашия смартфон, т.е. би трябвало да работят на почти всичкия хардуер от последните 5-6 години.

Според TechCrunch ходът на Google е продиктуван от масовото навлизане на AI инструменти от всякакви видове и ценови категории, но е странно, че компанията премахва ексклузивитета на една от софтуерните екстри на своята Pixel серия смартфони. Дали отново ще станем свидетели на драматична смяна на хардуерния курс - скоро ще стане ясно.