"Ако нямаш какво да кажеш, кажи "Изкуствен интелект" - това изглежда е мантрата на технологичния свят през 2023 г. Онлайн гигантът Google се надява със своите нови смартфони от серията Pixel 8 да е изключение - не защото нямат AI, а защото в този случай би трябвало той да е полезен.

Ок, Bard

Централно място сред нововъведенията през тази година има интеграцията с чат бота Bard (не сме му големи почитатели, но в последно време той се подобри). Гласовият асистент на Google ще може да се "допитва" до изкуствения интелект, за да изпълнява различни задачи.

Това има голям потенциал, защото Bard вече може да анализира кореспонденцията ви, да планира маршрути за пътуване и да избира видеа за гледане.

Ето как да печелите от изкуствения интелект

Ето как да печелите от изкуствения интелект

ChatGPT и компания са интересни и полезни, но освен това с тяхна помощ някои хора изкарват пари

Сред по-амбициозните функционалности е автоматичното генериране на описания на заснетите със смартфона снимки. Според Google те ще са подходящи за социалните мрежи, но очевидно и от компанията знаят как най-вероятно ще приключи този експеримент и поне засега той ще е достъпен само за малка група потребители.

Изкуственият интелект ще помага и за подобряване на снимките, както и за различни специални ефекти с камерата.

Хардуер

Като стана дума за фотографската система, Pixel 8 и Pixel 8 Pro вече са на практика "длъжни" да са най-добрите камерафони на пазара - алгоритмите на Google са на водеща позиция от години.

Този път устройствата получават и хардуерни подобрения. Те идват под формата на нови широкоъгълни камери - 12 мегапикселова за стандартния модел и 48-мегапикселова за Pro. По-големият и скъп модел и през 2023 г. има една задна камера повече - с телефото обектив.

Новите Pixel устройства от Google: Сгъваем телефон, мощен таблет и потенциален бестселър

Новите Pixel устройства от Google: Сгъваем телефон, мощен таблет и потенциален бестселър

Компанията вече използва собствени процесори в цялата си Android гама

Pixel 8 Pro е с 6,7-инчов OLED дисплей, докато Pixel 8 е с по-компактен 6,2-инчов панел.

Задвижва ги новият процесор Google Tensor G3. Той има много общо с производствения процес на Samsung и традиционно серията не е абсолютен шампион по производителност, но е абсолютно адекватна за смартфон от висок клас. Ще видим дали през тази година ще има изненади.

Софтуер

Pixel за Google е във възможно най-голяма степен това, което е iPhone за Apple - устройство, върху което една компания има пълен софтуерен и хардуерен контрол.

Така операционната система Android е налична в най-чистата си форма - за добро или лошо. Тази година Google вдигат залога в надиграването с останалите производители и предлагат цели 7 години нови версии и обновления по сигурността.

Дали производителността на смартфона ще е адекватна през 2030 г. е отделен въпрос.

Струва ли си

Една от най-малко изненадващите новини около Pixel 8 серията е, че смартфоните поскъпват. Подобно на Apple, корекцията нагоре е със 100 долара. Така нормалната версия ще струва 700 долара, а Pro - 1000.

Това не са малко пари и със сигурност потребителите ще очакват срещу тях да получат надежден софтуер и хардуер без дефекти - а и двете през последните няколко генерации на Pixel не бяха безупречни. Не помага и стратегията на Google да не предлага смартфоните си на всички пазари.

Смартфон пазарът върви към дъното, Apple - към лидерска позиция

Смартфон пазарът върви към дъното, Apple - към лидерска позиция

Потребителите не бързат да подменят настоящите си устройства

Разбира се, компания с $200 млрд. годишни приходи от реклама може да си позволи да пуска смартфон флагмани като хоби, но е крайно време да покаже малко повече сериозност - със сигурност има пазар за качествени устройства с топ камери и "чист" софтуер. Може пък това да се окаже годината на Pixel...