Сериозно свиване до най-ниските нива от 2013 г. насам прогнозират за смартфон пазара Counterpoint Research. Това обаче е добра новина за производителите на устройства от премиум и ултра премиум сегмента, където търсенето е стабилно. Един конкретен играч може даже да стане глобален №1 - Apple.

Детайли: Според прогнозата на Counterpoint доставените смартфони през 2023 г. ще бъдат едва 1,15 млрд. броя - 6% спад.

Apple се страхува от ниско търсене на iPhone 15?

Apple се страхува от ниско търсене на iPhone 15?

Производственият план е намален поради проблеми с доставката на части и търсенето на по-скъпи устройства

Главен фактор за него е лошото състояние на азиатските пазари и особено на Китай.

В Северна Америка на пръв поглед ситуацията трябва да е по-добра - спадаща инфлация и високи нива на заетост, но според експертите рекордно малко хора подменят настоящите си устройства с нови - клиентите са предпазливи.

От друга страна: От Counterpoint очакват четвъртото тримесечие с интерес заради дебюта на iPhone 15 и възможността с него телекомите да "откраднат" клиенти с високи доходи - огромното количество собственици на смартфони от iPhone 12 серията, които вече гледат за нещо ново.

Counterpoint: Смартфон пазарът вече е далеч от бързия растеж

Counterpoint: Смартфон пазарът вече е далеч от бързия растеж

Свиването продължава, Samsung са начело

Това важи и за Китай, защото страната не е изключение от глобалната тенденция на повишено търсене на премиум и ултра премиум устройства. Хората, които ги купуват, са по-слабо повлияни в решенията си от икономическата ситуация.

Именно заради това и анализаторите са на мнение, че е напълно възможно да видим Apple като глобален №1 по доставени смартфони за първи път в историята.