В очакване на представянето на iPhone 15 Apple реши да съкрати плана за производство на нови смартфони за 2023 година. Това съобщава 9To5Mac, цитирайки анализатора на Haitong International Securities Джеф Пу.

Първоначално Apple планираше да пусне 83 милиона iPhone 15s през 2023 г., но настоящите планове са ограничени до 77 милиона броя. За тази промяна, според Джеф Пу, компанията наскоро е уведомила своите акционери.

Apple дебютира с жълт iPhone, за да засили интереса към последния си модел

Apple дебютира с жълт iPhone, за да засили интереса към последния си модел

За първи път моделите на iPhone 14 и iPhone 14 Plus са в жълто

Анализатор от Haitong International Securities смята, че има две причини за спада в производствения план. Първият е проблемът с доставката на компоненти за новия iPhone. По-конкретно на Apple липсват нови сензори от Sony, титаниеви рамки, както и дисплеи с по-тънки рамки.

Втората причина е спадащото търсене на скъпи смартфони. Пу каза, без да дава подробности, че Apple е коригирала плановете си поради някои "проблеми с търсенето".

Според слуховете, iPhone 15 Pro и iPhone 15 Pro Max ще бъдат по-скъпи от своите предшественици и това може да доведе до по-малко търсене. "Съкращението на плана за изграждане преди пускането на пазара не е положителен сигнал и потенциалното увеличение на цените за iPhone 15 Pro Max също може да намали крайното търсене", каза анализаторът.

Apple не можа да спаси смартфон индустрията от най-лошата й година от 2013-а насам

Apple не можа да спаси смартфон индустрията от най-лошата й година от 2013-а насам

Доставките на смартфони са намалели с 11,3% на годишна база

Анонсът на iPhone 15 се очаква през септември 2023 година. Пускането на устройства може да стане в края на същия месец или в началото на октомври.

По-рано Foxconn, ключов партньор на Apple, обяви стартиране на производството на iPhone 15 в Индия.

Половината произведени в Индия части за iPhone са негодни

Половината произведени в Индия части за iPhone са негодни

Това поставя под сериозна въпросителна плановете за намаляване на зависимостта от Китай на Apple

За третото фискалното тримесечие на 2023 г. Apple отчете спад в приходите от продажби на iPhone от 40,67 милиарда долара на 39,67 милиарда долара. В разговор с инвеститори главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук потвърди, че компанията продава по-малко iPhone в САЩ, нейния основен пазар, въпреки постигането на по-добри резултати в някои други региони.