Всеки втори корпус за iPhone, произведен във фабрика на индийския конгломерат Tata по договор с Apple, не може да покрие минималните изисквания, за да бъде използван в смартфоните на компанията, пише "Файненшъл таймс", като се позовава на свои източници.

Това е сериозен удар по стратегията за постепенно намаляване на зависимостта от китайски доставчици.

Apple премества производството си на iPhone от Китай в Индия

Apple премества производството си на iPhone от Китай в тази държава

При най-новия модел се набляга на сигурността

В момента iPhone се сглобява най-вече в заводи на Foxconn, но подизпълнители произвеждат частите на устройствата. Според бивши служители на Apple в Китай конкуренцията между компаниите е била наистина безжалостна и в резултат поръчки за след седмица идвали буквално на следващата сутрин. Запознат със ситуацията доскорошен инженер в Apple коментира пред FT, че в Индия "просто няма такова усещане за неотложност" на задачите.

Изданието цитира и експерт по тази сфера от електронната индустрия, според когото от години в Индия има проблеми - подизпълнителите смело обещават, че ще се справят с всеки срок, даден от клиента, но след това реагират бавно при възникване на конкретни казуси и им липсва гъвкавост при нужда от някакъв вид промяна.

Кризата с Adani разклати доверието на инвеститорите в Индия

Кризата с Adani разклати доверието на инвеститорите в Индия

Загубите вече надхвърлят $110 милиарда

Други познавачи на индийската бизнес среда отбелязват, че колкото ненадеждните подизпълнители, толкова и силно бюрократизираният държавен апарат в страната могат да се окажат изпитание, което Apple не може да преодолее и ще трябва да се адаптира към него.

Големият конкурент на компанията при смартфоните - Samsung, също произвежда устройства в Индия и Китай, но голямата част от тях са за местния пазар, докато тези за ключовите пазари в Европа и САЩ се правят във Виетнам или даже в Южна Корея.