Само преди седмици Гаутам Адани и неговата разрастваща се империя от енергия до пристанища изглеждаха непоклатими. Сега, изобличителна атака на късите продавачи накара милиардера да преживява най-тежката криза в корпоративния си живот - и повдига по-големи, по-мрачни въпроси относно доверието в Индия като глобален двигател на растежа и дестинация за международните инвеститори.

Холдингът на индийския милиардер - Adani Group е загубил 108 милиарда долара пазарна стойност, откакто Hindenburg Research я обвини в борсово манипулиране и счетоводни измами в доклад от 24-ти януари. Но едва когато магнатът отмени продажбата на акции за 2,4 милиарда долара тази седмица, стана ясен потенциалът за трайно въздействие.

Опровержението на Adani не успя да успокои инвеститорите. Някога класиран под номер 2 сред най-богатите в света, той падна до номер 21 в индекса на милиардерите на Bloomberg. Малкият, но известен къс продавач в САЩ съживи стари съмнения относно корпоративното управление в конгломерата Adani. Резултатите от неговия доклад от почти 100 страници заплашват да подкопаят доверието на инвеститорите в Индия в по-широк план и в регулаторната рамка на нацията - независимо дали твърденията му в крайна сметка ще се окажат верни или не.

"Нещата се развиват много бързо на пазара, с потенциално голяма преоценка на рисковете от инвестиране в индийски акции за международните инвеститори", каза базираният в Сингапур Гари Дуган, главен изпълнителен директор на Global CIO Office, фирма за управление на активи и финансови консултации.

Непоправими щети: Загубите на Adani достигнаха $100 милиарда

Непоправими щети: Загубите на Adani достигнаха $100 милиарда

Акциите на компаниите на индийския бизнесмен Гаутам Адани продължават своя срив

"Тази преоценка включва управление, корпоративна прозрачност и задлъжнялост." 60-годишният Адани е близък с премиера Нарендра Моди от десетилетия. А неговият бизнес - с инвестиции в капиталоемки проекти като летища, електроцентрали и центрове за данни - е в основата на програмата за растеж на Моди.

Като национален шампион, магнатът съгласува своите бизнес интереси с целите за развитие на Моди, като често се намесва там, където държавата няма ресурси или компетентност, помагайки за създаването на хиляди работни места. Ако спадът в цените на активите продължи и допълнително разклати доверието на инвеститорите в империята на Адани, това би било пречка за историята на растежа на Индия в ключов момент.

Удар за $50 млрд.: Разследване срина Adani Group

Удар за $50 млрд.: Разследване срина Adani Group

Според Hindenburg Research компаниите от групата са били въвлечени в пазарни и счетоводни манипулации

Банки като HSBC Holdings Plc и компании като Apple Inc. се разширяват в Индия, за да хеджират своята експозиция към Китай, където правителствените репресии срещу бизнеса и хаотична пандемична политика накараха инвеститорите да бъдат предпазливи. "Истината е, че скандалът с Адани не идва в най-доброто от всички времена за Индия, тъй като Китай се отваря отново", каза Алисия Гарсия Ереро, главен икономист за Азиатско-тихоокеанския регион в Natixis SA. "Чуждите инвеститори очевидно наблюдават."

Какви са обвиненията?

Американският къс продавач Hindenburg Research LLC се насочи към най-богатия човек в Азия с обвинения в манипулиране на пазара и измами, след поредица от често успешни залози срещу компании, вариращи от производителя на електрически превозни средства Nikola Corp. до Twitter Inc.

Фирмата, управлявана от Нейт Андерсън, публикува доклад от почти 100 страници за Adani Group на Гаутам Адани, които доведоха до спад в акциите на компаниите на индийската група.

Hindenburg каза, че е къс към ценни книжа на книга на Adani Group, чрез производни и търгувани в САЩ задължения. Adani Group отхвърли обвиненията като "неоснователни" и "селективна дезинформация".

Hindenburg се насочи към скъсяване на около 30 компании от 2020 г. чиито акции са загубили средно около 15% на следващия ден, според изчисленията на Bloomberg News. Акциите падат средно с 26% шест месеца по-късно. Hindenburg в доклада си твърди, че Адани е използвал офшорни образования за пране на пари и източване от регистрирани компании. Късият продавач, който зае позиция в офшорни ценни книжа на Adani, характеризира метеоричния възход на групата като "най-голямата измама в корпоративната история".

Докато много от твърденията се разпространяват сред индийската инвестиционна класа и медии от години, появата им в глобалния разговор изглежда предизвика криза на доверието. В отговор от 413 страници Adani каза, че поведението на Hindenburg е "нищо по-малко от изчислена измама с ценни книжа съгласно приложимото законодателство".

Но вредата беше нанесена... Осем от 10-те най-зле представящи се акции в MSCI Asia Pacific Index тази година вече са фирми на Адани, докато облигациите, емитирани от водещата компания на индийския милиардер, паднаха до проблемни нива в търговията в САЩ.

Сътресенията не само удариха акциите на Adani Group, но и засегнаха банките, които са отпуснали заеми на компаниите. Контролираната от правителството Държавна банка на Индия се срина с 11% след излизането на доклада на Hindenburg. Чуждестранни институционални инвеститори са изтеглили нетни $2 милиарда от фондовия пазар на Индия от 27 януари до 31 януари, най-голямата тридневна разпродажба от март, според данни, събрани от Bloomberg.

Щети за $71 млрд.: Скандалът с Adani навлезе в нова фаза

Най-богатият в Азия опита да убеди инвеститорите, че не мами пазара - не успя

Акциите на компаниите на Гаутам Адани продължават своя срив

"Заглавията, свързани с Adani, генерират високо ниво на негативно внимание, което може да намали апетита на инвеститорите към индийските акции", каза Джиан Ши Кортеси, фонд мениджър в базираната в Цюрих GAM Investments, която контролира активи на стойност над 80 милиарда долара.

"Въпреки че не виждаме Adani да повлича надолу целия индийски фондов пазар, смятаме, че това може да доведе до това Индия да се представи по-слабо от други азиатски пазари като Китай."

Въпреки това, някои ветерани инвеститори в нововъзникващи пазари като Марк Мобиус остават невъзмутими от срива и отхвърлят шансовете за по-широко заразяване.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.