Обвинения, контраобвинения и много разочаровани инвеститори - така в едно изречение може да се разкаже новият скандал около бизнес империята на най-богатия човек в Азия, Гаутам Адани. Аналитична компания публикува през миналата седмица разкрития за продължаващи десетилетия наред машинации в Adani Group чрез офшорни компании, като за момента пазарът не чува опитите на индустриалеца и компаниите му да отговорят на твърденията.

Резултатът - загуба на около 71 млрд. долара пазарна стойност и продължаваща разпродажба на акции в момент, в който Адани очакваше да набере 2,5 млрд. долара капитал през пазарите и така да стъпи на глобалната сцена.

Удар за $50 млрд.: Разследване срина Adani Group

Удар за $50 млрд.: Разследване срина Adani Group

Според Hindenburg Research компаниите от групата са били въвлечени в пазарни и счетоводни манипулации

Днес той публикува 413 страници отговор на разследването на Hindenburg Research - компания, която печели от търговия на къси позиции. Според Bloomberg основната теза на магната е, че американската компания действа злонамерено, голяма част от нейните въпроси намират отговор в публично оповестена информация и действията ѝ представляват атака срещу цяла Индия.

Hindenburg Research на свой ред отговориха, че всичките им ключови въпроси са останали без отговор, а написаното от Adani Group е "замъглено от национализъм". Очакванията са сюжетът рано или късно да стигне и до съдебната зала - в Индия или в САЩ. Още от края на миналата седмица има и призиви регулаторите в Делхи да се намесят.

Българската компания за търговия с оръжие Armaco ще прави бизнес с компания на индиеца Гаутам Адани

Българска компания за търговия с оръжие ще прави бизнес с най-богатия човек в Индия

Новото предприятие ще произвежда консумативи и оборудване за индийските въоръжени сили

Те идват от опозиционни индийски политици, според които бизнес империята на Адани дължи своя звезден възход на близостта на милиардера с министър-председателя Нарендра Моди.

Анализаторите са скептични за резултатите от опитите на Adani Group да излязат победители от целия скандал. "Съотношението между риск и награда на индийските пазари се влоши. Увереността на чуждестранните инвеститори пострада и ще отнеме време да бъде възстановена", коментира пред бизнес медията стратегът от Saxo Capital Markets Чару Чанана.

Според негови колеги случващото се поставя под въпрос цялостния смисъл от инвестирането в индийски компании - особено на фона на отварянето на Китай.