Българската компания за търговия с оръжия с 20-годишна история Armaco е създала съвместно предприятие с дъщерното дружество на индийският конгломерат Adani Enterprises - Agneya Systems Limited, съобщи SeeNews.

Целта на новоучреденото Armada Defense Systems Limited .

Мажоритарния дял в Armada Defense Systems Limited (56%) притежава Agneya Systems, а Armaco държи останалите 44%, пише в декларация на Adani Enterprises до Националната фондова борса на Индия.

Войната като бизнес: Кои държави купуват оръжия от България?

Войната като бизнес: Кои държави купуват оръжия от България?

Бомби, торпеда, реактивни снаряди, какво още изнася страната ни

Компанията, която е регистрирана в индийския щат Гуджарат, все още не е започнала дейност. Контролиращият акционер придоби 5 600 акции на Armada Defense Systems по 10 INR всяка, което предполага инвестиция от 56 000 INR (633.23 евро).

Armaco е българска компания специализирана в износ и търговия на продукти от български, европейски, източно-европейски, руски и други производители от отбранителната индустрия. В портфолиото на компанията влизат оръжия, боеприпаси, оптични устройства и компоненти за боеприпаси, става ясно от сайта на компанията. 

Американците купуват рекорден брой оръжия

Американците купуват рекорден брой оръжия

18 милиона броя оръжия са продадени през тази година досега

Adani Enterprises е водещата компания на една от най-големите бизнес организации в Индия  Adani Group. Тя е собственост на 11-я най-богат човек в света и най-богатия човек в Индия според класацията на Forbes - Гаутам Адани, който притежава богатство в размер на 90 милиарда евро. Адани контролира пристанище Мундра в родния си щат Гуджарат и е най-големият оператор на летища в Индия.

През 2022 г. Адани придоби индийските активи на швейцарската фирма Holcim за 10,5 милиарда долара, за да стане вторият по големина производител на цимент в Индия.

Адани иска да бъде най-големият производител на зелена енергия в света и каза, че ще инвестира до 70 милиарда долара в проекти за възобновяема енергия.

Гаутам Адани

Гаутам Адани

Диверсифицираното портфолио на Adani Enterprises е разделено на енергийни и комунални услуги, транспорт и логистика и нововъзникващи бизнеси. Понастоящем Adani Enterprises Limited се фокусира върху бизнеси, свързани с летища, пътища, управление на водите, центрове за данни, соларно производство, отбрана и космическо пространство, хранителни масла и храни, минно дело, интегрирани решения за ресурси и интегрирани селскостопански продукти, пише още на сайта на компанията.