Стойността на акциите на един от най-големите индийски конгломерати - Adani Group, се срина с около 50 млрд. долара, след като аналитична фирма публикува пространно разследване, според което компаниите от групата в продължение на десетилетия са били въвлечени в пазарни и счетоводни манипулации, съобщават световните агенции.

Автор на разкритията е фирмата Hindenburg Research, която се занимава с продажби на къси позиции (на практика - залагане, че дадена компания ще намали своята стойност - б.р.) - включително и с акции на Adani Group. В публикацията от вторник се твърди, че след 2-годишно разследване са събрани доказателства за "най-мащабната измама в корпоративната история".

Българската компания за търговия с оръжие Armaco ще прави бизнес с компания на индиеца Гаутам Адани

Българска компания за търговия с оръжие ще прави бизнес с най-богатия човек в Индия

Новото предприятие ще произвежда консумативи и оборудване за индийските въоръжени сили

От Hindenburg твърдят, че компаниите на Adani са сериозно задлъжнели, а междувременно е била изградена мрежа от офшорни компании на места като Кипър, остров Мавриций и Карибите, които не показват никакви признаци на дейност, но все пак през тях са минали милиарди долари.

Според авторите на разследването босът на Adani Group - Гаутам Адани, най-богатият човек в Азия, е спечелил около 100 млрд. долара от богатството си (от общо 113 млрд. долара) в резултат на достигащия до 800% скок в цената на акциите на неговите компании. Те се развиват в различни сфери, сред които логистика, минно дело, медии, центрове за данни, летища и производство на цимент.

 Гаутам Адани  се превърна в третия най-богат човек в света

Този индийски милиардер се превърна в третия най-богат човек в света

Той е повишил богатството си с $60 милиарда

Очаквано, от корпорацията обвиниха Hindenburg в умишлен опит да навредят на бизнеса им, но не се знае дали ще заведат дела. Авторите на разследването обявиха, че могат да подкрепят всяко свое твърдение с документи, ако се стигне до иск на територията на САЩ.

Въпросът стана и политически в Индия. Според представители на опозицията Адани има такъв голям успех в бизнеса си заради близостта си с премиера Нарендра Моди и затова регулаторите в страната трябва да се задействат. Както отбелязва Би Би Си, това е малко вероятно да се случи.

Гаутам Адани е изгубил $9 милиарда за три дни

Един от най-богатите хора в Азия обедня с $9 милиарда за 3 дни

След срив на акциите на неговия конгломерат Adani Group

Възникват много въпроси по отношение на интегритета на целия индийски пазар, който се оказва между чука и наковалнята на финансовата глобализация и политическия национализъм, отбелязва колумнистът на Bloomberg Анди Мухарджий.