Почти непознатият индийски милиардер Гаутам Адани се превърна в милиардерът, спечелил повече от Джеф Безос и Илън Мъск от началото на 2021 година. След срив на акциите на неговия конгломерат Adani Group обаче през тази седмица той отчете по-голяма загуба от всеки друг в света.

Предприемачът е изгубил около 9 милиарда долара само за три дни, като така нетното му богатство вече възлиза на 67,6 милиарда долара, показват данните на Bloomberg Billionaires Index.

До края на миналата седмица Адани беше съвсем близо по размер на богатството си до най-заможният човек в Азия Мукеш Амбани.

Сривът на книжата на Adani Group тръгна от понеделник, след като Economic Times обяви, че националният депозитар на Индия е замразил сметките на фонда, базирани на остров Мавриций, заради липса на достатъчна информация за техните собственици.

Гаутам Адани е забогатял с $16,2 милиарда от януари насам

Непознатият бизнесмен, забогатял повече от Джеф Безос и Илън Мъск от началото на 2021-а

Акциите на компаниите в неговия конгломерат са поскъпнали с над 50% през 2021-а

Най-голямата част от портфолиото на тези фондове или около 6 милиарда долара е под формата на книжа на конгломерата на Адани.

В резултат акциите на най-скъпото дружество в групата Adani Green Energy изгубиха 7,7% от стойността си от началото на седмицата. Най-голям спад от 23 на сто има при дружеството Adani Ports & Special Economic Zone.

От началото на 2020 година книжата на конгломерата Adani поскъпнаха с над 500%, а богатството на Гаутам Адани достигна близо 80 милиарда долара.