Докато 499 други милиардери не са успели да добавят към състоянието си тази година, третият най-богат човек в света е повишил богатството си с колосалните 60 милиарда долара. С обща нетна стойност на активите от 137 милиарда долара, изключителното богатство на родения в Индия Гаутам Адани през 2022 г. далеч надмина това на всеки друг милиардер, много от които са видели състоянието им да намалява тази година, според текущата статистика на Bloomberg.

За сравнение, най-богатият човек в света - изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск, видя богатството си да намалява с 18.9 милиарда долара през тази година, за да достигне 251 милиарда долара.

Богатството на Джеф Безос, номер 2 в света, също се е понижило, като е загубило 39 милиарда долара до 153 млрд. долара.

Гаутам Адани "обедня" с над $13 милиарда през тази седмица

Да загубиш $13 милиарда за 4 дни: Богатството на един от най-богатите азиатци се топи

Акциите на конгломерата Adani Group продължават да поевтиняват

Bloomberg съобщи, че Адани, който е напуснал колежа, се е изкачил в челната тройка в понеделник, което го прави първия човек от Азия достигнал на толкова висока позиция в класацията на милиардерите.

Това поставя статута му на милиардер над този на главния изпълнителен директор на гиганта за луксозни стоки LVMH Берналд Арно, съоснователя на Microsoft Бил Гейтс и главния изпълнителен директор на Berkshire Hathaway - Уорън Бъфет.

Адани е основател на индийския мултинационален конгломерат Adani Group, най-големият пристанищен оператор в страната. Другите дейности на компанията включват производство и пренос на електроенергия, възобновяема енергия, природен газ, инфраструктура, летищни операции и минно дело.

Adani Solar, например, има за цел да генерира 450 GW възобновяема енергия до 2030 г. TotalEnergies сключи сделка по-рано този месец за придобиване на 25% дял в Adani New Industries, за производство и комерсиализация на зелен водород в страната.

Неговият водещ субект, Adani Enterprises, отбеляза 73% скок в консолидираната нетна печалба за първото тримесечие, приключило през юни, и 225% скок в консолидираните приходи. Акциите са се повишили с 86% досега тази година, докато индийският S&P BSE Sensex е нараснал само с около 2,2%. Но експанзията на магната също породи опасения относно дълга в някои краища.

Според медийни доклади групата за изследване на дълга CreditSights миналата седмица описа империята на Адани като "силно свръхзадлъжняла" и в риск да потъне в "капан с огромен дълг" поради планове за растеж, финансирани от дълг.

Гаутам Адани е изгубил $9 милиарда за три дни

Един от най-богатите хора в Азия обедня с $9 милиарда за 3 дни

След срив на акциите на неговия конгломерат Adani Group

Bloomberg наскоро посочи, че Adani Green Energy е отбелязал скок на съотношението дълг към собствен капитал до 2,021%, второто най-високо в Азия след китайската Datang Huayin Electric Power Co.

Когато беше помолен за коментар, Adani Group отговори с бележка относно доклада на CreditSights, в която се казва, че нейните компании са изпълнили успешно план за разширяване през последното десетилетие, като същевременно постоянно намаляват съотношението нетен дълг на портфейла към EBITDA, който намалява от 7,6x на 3,2x. EBITDA има общ годишен темп на растеж от 22% през последните 9 години, а дългът е нараснал само с 11% на същата база.

Коефициентите на ливъридж на компаниите от портфейла на Адани продължават да бъдат стабилни и са в съответствие с показателите за индустрията на съответните сектори, се казва в бележката.

Гayтaм Aдaни предприе действия по засилване на присъствието на империята си извън Индия с инфраструктурни проекти, след като ръстът на неговия конгломерат продължи да набира скорост.

"Няколко чуждестранни правителства сега се обръщат към нас, за да работим в територ иите им и да помогнем за изграждането на инфраструктура", каза Адани във виртуално обръщение към акционерите на годишното общо събрание на Аdаnі Еntеrрrіѕеѕ Ltd, цитиран от Bloomberg.

"Така през тази година поставихме основата за разширяване на бизнеса отвъд границите на Индия."

Глобалните амбиции на милиардера бяха подкрепени от скорошните му успехи, включително спечелване на пристанищна сделка в Израел и привличане на инвестиции от чуждестранни инвеститори, включително Тоtаl Еnеrgіеѕ, за бизнеса му с чиста енергия.

Групата на Адани засили отпечатъка си върху вътрешната инфраструктура, като придоби индийските операции на швейцарската фирма за строителни материали Ноlсіm - сделка, която прави милиардера втория по големина производител на цимент в Индия.

Все пак милиардерът избягва да споменава въглищата - най-мръсното изкопаемо гориво, чието търсене се възстанови в много страни, включително Индия, стимулирайки търговията с въглища и минните операции на Адани.

Най-богатият азиатец мисли за разширяване на бизнеса си извън Индия

Най-богатият азиатец мисли за разширяване на бизнеса си извън Индия

Глобалните амбиции на милиардера бяха подкрепени от скорошните му успехи