Един от най-заможните хора в Азия и в света "обеднява" с бързи темпове през тази седмица. След срив на акциите на неговия конгломерат Adani Group Гаутам Адани първо изгуби около 9 милиарда долара, а към края на седмицата загубите му надхвърлиха 13 милиарда долара, сочат изчисленията на Bloomberg.

През последните 5 дни индийският магнат е изгубил повече пари от когото и да е друг в света, като личното му богатство вече възлиза на 63,5 милиарда долара. Само няколко дни по-рано той разполагаше с активи в размер близък до този на най-богатият човек в Азия Мукеш Амбани.

Сривът на книжата на Adani Group тръгна от понеделник, след като Economic Times обяви, че националният депозитар на Индия е замразил сметките на фонда, базирани на остров Мавриций, заради липса на достатъчна информация за техните собственици.

Гаутам Адани е изгубил $9 милиарда за три дни

Един от най-богатите хора в Азия обедня с $9 милиарда за 3 дни

След срив на акциите на неговия конгломерат Adani Group

Най-голямата част от портфолиото на тези фондове или около 6 милиарда долара е под формата на книжа на конгломерата на Адани.

В резултат акциите на най-скъпото дружество в групата Adani Green Energy изгубиха 7,7% от стойността си от началото на седмицата. Най-голям спад от 23 на сто има при дружеството Adani Ports & Special Economic Zone.

От началото на 2020 година книжата на конгломерата Adani поскъпнаха с над 500%, а богатството на Гаутам Адани достигна близо 80 милиарда долара.