Най-богатият азиатец Гаутам Адани планира да засили присъствието на империята си извън Индия с инфраструктурни проекти, след като ръстът на неговия конгломерат продължава да набира скорост.

"Няколко чуждестранни правителства сега се обръщат към нас, за да работим в териториите на държавите им и да помогнем за изграждането на инфраструктура", каза Адани във виртуално обръщение към акционерите на годишното общо събрание на Adani Enterprises Ltd, цитиран от Bloomberg. "Такда през 2022 г. поставихме основата за разширяване на бизнеса отвъд границите на Индия." Глобалните амбиции на милиардера бяха подкрепени от скорошните му успехи, включително спечелване на пристанищна сделка в Израел и привличане на инвестиции от чуждестранни инвеститори, включително Total Energies, за неговия бизнес с чиста енергия.

Групата засили отпечатъка си върху вътрешната инфраструктура, като придоби индийските операции на швейцарската фирма за строителни материали Holcim - сделка, която прави милиардера вторият по големина производител на цимент в страната.

Все пак милиардерът избягва да споменава въглищата - най-мръсното изкопаемо гориво, чието търсене се възстанови в много страни, включително Индия, стимулирайки търговията с въглища и минните операции на Адани.