Акциите на индийската Adani Group потънаха, след като пазарните сътресения принудиха конгломерата да отмени ключовата оферта за продажба на акции за $2.5 милиарда. Бизнес империята на индийския милиардер Гаутам Адани се срива и щетите вече изглеждат непоправими, става ясно от изследователски доклад на Hindenburg Research, цитиран от световните агенции.

Оттеглянето на офертата за продажба на акции на Adani Enterprises бележи драматичен неуспех за Адани, чиито богатства нараснаха бързо през последните години.

Необичайният обрат за милиардера

Стойността на акциите на един от най-големите индийски конгломерати - Adani Group, започнаха своя срив, след като аналитичната фирма публикува пространно разследване, според което компаниите от групата в продължение на десетилетия са били въвлечени в пазарни и счетоводни манипулации.

Удар за $50 млрд.: Разследване срина Adani Group

Удар за $50 млрд.: Разследване срина Adani Group

Според Hindenburg Research компаниите от групата са били въвлечени в пазарни и счетоводни манипулации

Автор на разкритията е фирмата Hindenburg Research, която се занимава с продажби на къси позиции (на практика - залагане, че дадена компания ще намали своята стойност - б.р.) - включително и с акции на Adani Group. В публикацията се твърди, че след 2-годишно разследване са събрани доказателства за "най-мащабната измама в корпоративната история".

На 1 февруари късно вечерта, Адани отмени продажбата на акции, тъй като пазарният срив, предизвикан след разкритията в доклада на Hindenburg, се засили. Така бизнесменът загуби и титлата си на най-богатия човек в Азия.

Гаутам Адани се срина в класацията на най-богатите в света до 16-та позиция, според списъка на Forbes, а само седмица по-рано беше на 3-то място

Рано сутринта на 2 февруари Гаутам Адани съобщи във видео обръщение, че интересът на неговите инвеститори е от първостепенно значение и всичко друго е второстепенно.

"Следователно, за да изолираме инвеститорите от потенциални загуби, ние оттеглихме продажбата на акции", коментира бизнесменът.

Според все повече инвеститори, случващото се поставя под въпрос цялостния смисъл от инвестирането в индийски компании - особено на фона на отварянето на Китай.

На този фон сривът на акциите на Adani коства на Индия мястото й сред петте най-големи фондови пазара в света, тъй като пазарната капитализация на южноазиатската страна падна под тази на Франция

Щети за $71 млрд.: Скандалът с Adani навлезе в нова фаза

Най-богатият в Азия опита да убеди инвеститорите, че не мами пазара - не успя

Акциите на компаниите на Гаутам Адани продължават своя срив