Пазарът на персонални компютри приключи една лоша година, но пазарът на смартфони пострада още повече - поне с един показател. Смартфон индустрията е доставила 1,21 милиарда устройства през 2022 г., отбелязвайки най-ниския брой доставки от 2013 г., според изследователи от глобалния лидер в пазарните проучвания, консултантски услуги е сферата на информационните технологии IDC. Доставките на смартфони са намалели с 11,3% на годишна база, пише MarketWatch.

Пазарът на персонални компютри отбеляза по-рязък спад на годишните доставки - 16,5%, според доклад на IDC, но броят на доставените устройства e е висок.

IDC отбеляза, че 292,3 милиона персонални компютри, доставени през 2022 г., все още са "много над предпандемичните нива", но смартфоните са паднали до нива, наблюдавани последно, когато iPhone 5 беше новият телефон на пазара.

Apple намали заплатата на шефа на компанията Тим Кук с над 40%

Apple намали заплатата на шефа на компанията Тим Кук с над 40%

За 2022 г. Кук получил заплата в размер 99,4 милиона долара

Смартфон индустрията завърши 2022 г. с намаляване на доставките с 18,3% в световен мащаб през четвъртото тримесечие. Това е най-резкия спад в историята за едно тримесечие.

Apple е лидер за четвъртото тримесечие в доставките на смартфони със 72,3 милиона, според данните на IDC. Но докато пазарният дял на компанията за тримесечието се е повишил до 24,1% от 23,1% година по-рано, Apple все още вижда спад (14,9%) в обемите спрямо този период.

През ноември компанията предупреди, че очаква по-ниски доставки на моделите iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max, отколкото преди, тъй като доставчикът Foxconn беше засегнат от COVID- 19 в Китай.

Другите производители на смартфони отбелязаха по-сериозни спадове. Samsung Electronics е на второ място с 58,2 милиона броя доставки, отбелязва спад на обема от 15,6% на годишна база, докато Xiaomi - на трето място с 33,2 милиона броя, отчете спад от 26,3%.

Samsung победи Apple по отношение на годишния обем, доставяйки 260,9 милиона броя, според данните на IDC, срещу 226,4 милиона за Apple.