Apple Inc. намалява възнаграждението на главния изпълнителен директор Тим Кук с над от 40% (до 49 милиона долара през 2023 г.). Това се случва след изразено недоволство на инвеститорите и искане от самия Кук да коригира заплащането си, пише Bloomberg.

Според промените процентът на акциите, предоставени на Кук и обвързани с представянето на Apple, ще се увеличи до 75% през 2023 г. от сегашните 50%.

За 2022 г. Кук получил заплата в размер 99,4 милиона долара, включително 3 милиона долара основна заплата, около 83 милиона долара бонуси за акции. Това е малко повече от 2021 г., когато общият му пакет от заплащане беше 98,7 милиона долара.

През 2022 г. компанията му предостави акции на стойност 75 милиона долара. За тази година неговата цел за бонуси за акции е намалена до 40 милиона долара, като три четвърти от тях зависят от представянето на акциите.

Тим Кук получи почти $100 милиона от Apple за 2021 година

Тим Кук получи почти $100 милиона от Apple за 2021 година

След доброто представяне на компанията

Миналата година акционерите на Apple бяха призовани от водеща консултантска група на инвеститорите да гласуват против пакета от заплата и бонуси на Кук. В писмо до инвеститорите Institutional Shareholder Services заяви, че има "големи опасения" относно "мащаба" на заплащането. Според ISS заплатата на Кук е 1 447 пъти по-висока от заплатата на обикновен служител на Apple.

Тим Кук стана главен изпълнителен директор на Apple през август 2011 г., само седмици преди смъртта на съоснователя Стив Джобс.

Под ръководството на Кук Apple стана първата компания, която достигна оценка от 3 трилиона долара. Блокирането във фабрики в Китай, заради covid, забавянето на веригата за доставки и глобалното икономическо забавяне намалиха цената на акциите на Apple с над 20% през последната година. Личното богатство на Кук възлиза на около 1,7 милиарда долара, според Forbes.