Много изкуствен интелект, но и достатъчно нов и интересен потребителски хардуер представиха от Google на своята I/O конференция за разработчици. Pixel серията от устройства се разширява във всички посоки - с нов смартфон от среден клас, сгъваемо устройство и таблет.

Контекст: Google напредва много внимателно като хардуерен производител. В началото беше серията Nexus, която беше по-скоро нишов продукт за технологични ентусиасти. От 2016 г. подходът се промени с Pixel - устройства от висок клас, при които Google интегрира софтуер и хардуер подобно на Apple.

Изчистената версия на операционната система Android и впечатяващото качество на алгоритмите за обработка в реално време на снимките от камерата са след плюсовете на Pixel серията, но тя се предлага на избрани пазари. Логичен е въпросът "Защо?".

Снимка 617703

Източник: Google

Google никога не са го казвали директно, но през годините компанията със сигурност е вземала под внимание отношенията си с останалите смартфон производители, които не биха искали да виждат силен конкурент на флагманите си от своя партньор, която им дава операционната система. Фактът, че голям играч като Samsung продължава паралелно да поддържа собствени базови приложения и независим магазин за игри и софтуер показва колко голямо е "доверието" в Google.

Google "отвръща на удара" с две дузини нови AI продукти

Google "отвръща на удара" с две дузини нови AI продукти

Компанията интегрира свои и чужди платформи с изкуствен интелект

Pixel 6 и Pixel 7 промениха ситуацията с много агресивно ценово позициониране, внедряване на разработения съвместно именно със Samsung процесор Tensor и разширяване на предлагането по света. Сега Google правят следващата крачка.

Детайли: Всяко от новите устройства разработва ниша, в която Pixel има голям потенциал за растеж.

Pixel Fold: Сгъваемите телефони все още са по-скоро нишови устройства за фенове, но е въпрос на престиж да присъства такова в продуктовата гама. Новият модел е доста компактен (5,8 инча външен екран), като се има предвид, че в него се крие 7,6-инчов таблет, който разчита на вертикален пантов механизъм. И двата панела за 120-херцови с OLED технология и пропорциите им са по-удобни за употреба от тези на Samsung Galaxy Z Fold 4, например.

Google агресивно повиши целите за Pixel 6

Google агресивно повиши целите за Pixel 6

Компанията се надява да спечели по-голям пазарен дял

Основната камера е 48-мегапикселова и има оптична стабилизация, като освен това има два 10,8-мегапикселови модула за телефото и ултраширокоъгълна фотография, а всеки екран върви в комплект с 8,3-мегаписелова селфи камера. Батерията е с капацитет от 4800 mAh, като е разделена на две - по една във всяка половина.

Снимка 617702

Източник: Google

От Google признават, че продължават да работят по удобството на работа с "чистия" Android на сгъваеми устройства - оптимизациите при моделите на Samsung, Huawei, Xiaomi и т.н. са дело на съответните производители. Цената на Pixel Fold не е малка - 1800 долара, но целевата аудитория вероятно няма да има голям проблем с това, тъй като след месеци слухове и течове на информация говорим за премиум устройство с култов статут.

Pixel 7a: Преди година Google изненадаха всички, когато сложиха своя флагмански Tensor процесор в по-достъпния Pixel 6a и продажбите на модела бяха повече от добри.

Сега компанията прави още по-смела стъпка, като новият Pixel 7a се доближава възможно най-много до смартфоните от "тежка категория". Той получава втората генерация Tensor процесор, нова 64-мегапикселова основна камера със стабилизация, селфи модул с 4K видео, както и 90-херцов OLED дисплей.

Снимка 617704

Източник: Google

Първите тестове показват, че новият смартфон от среден клас в някои случаи се справя по-добре даже от актуалния флагман на Google в ключовото за серията - фотографията. Всичко това има цена - тя е 499 долара и на различните пазари доближава Pixel 7a на под 100 долара от Pixel 7. В това няма нищо случайно.

Инфлацията вдигна цените на всички смартфони. Най-добрият модел от среден клас на Samsung - Galaxy A54, също се предлага по-скъпо в сравнение с предшественика си от миналата година, а като производителност и качество на камерите отстъпва на Pixel 7a заради много по-слабия си процесор. Качественият Super AMOLED екран трудно компенсира разликата.

Криза на пазара на смартфони: спадът продължава

Криза на пазара на смартфони: спадът продължава

Акциите на най-големия в света производител на чипове за мобилни телефони се сринаха

Високите характеристики на Pixel 7a са ясен знак, че по-късно през тази година флагманите от очакваната осма серия на Google ще са с много подобрения, които обаче ще могат и да са на по-висока цена.

Pixel Tablet: Повече от десетилетие Android производителите неуспешно се опитват да разклатят доминацията на iPad при големите смарт устройства. Днес вече никой не вярва, че таблетът ще замени лаптопа, но все още той е несравнимо по-удобен от смартфона за гледане на видео, четене, гейминг и по-леки офис задачи.

Google представи нови смартфони, часовник и таблет

Google представи нови смартфони, часовник и таблет

Компанията ще произведе собствен смарт часовник за първи път

Към всичко това от Google добавят и управление на "умния" дом. Новият Pixel Tablet се превръща в център за управление на смарт устройства, но освен това на 11-инчовия му екран може да се играят игри и да се гледа мултимедийно съдържание, като за бързодействието се грижат Tensor 2 процесор и 8 GB оперативна памет.

Батерията е достатъчна за половин ден видео, а цената - 499 долара в САЩ и 679 евро в Германия.