Акциите на най-големия производител на чипове за смартфони - Qualcomm, се сринаха, след като концернът даде много по-слаба прогноза от очакваното, ударен от икономическото забавяне заради поредните локдауни и продължаващата политика за "нулев ковид" в Китай, предават световинте медии.

Приходите на компанията през първото фискално тримесечие ще бъдат между $9,2 милиарда и $10 милиарда, заявиха от Qualcomm. За сравнение, средната оценка на анализаторите беше за $12 милиарда. В най-добрия случай печалбата на компанитяа ще бъде от $2,45 на акция, заявиха от Qualcomm, цитирани от Bloomberg. Средната прогноза беше за $3,40.

Qualcomm се справя с кризата във веригата за доставки, отчасти чрез замразяване на наемането на нови служители, коментираха мениджъри на компанията. Изчистването на натрупаните допълнителни запаси може да отнеме две тримесечия.

Продажбите на смартфони в света намаляват, само при Samsung и Apple нарастват

Продажбите на смартфони в света намаляват, само при две марки нарастват

Какъв е пазарният дял на най-големите производители в света

Прогнозата показва, че пазарът на потребителски устройства се свива по-бързо от опасенията, което доведе и до срив на акциите на Qualcomm с 8,4%. Дори преди това акциите се бяха обезценили с 38% през тази година, засегнати от страховете, че търсенето на смартфони е нестабилно.

Основният продукт на Qualcomm е процесорът, с който работят много от смартфоните в света. Компанията продава и модемните чипове, които свързват iPhone на Apple с високоскоростните мрежи за пренос на данни.

Преди три месеца Qualcomm вече намали прогнозата си за доставките на смартфони, предвиждайки спад с между 4 и 6% през 2022 година, спрямо 2021-а. Производителите на телефони преработват излишните запаси, преди да се върнат към новите поръчки.

Приходите на Qualcomm за четвъртото фискално тримесечие на годината възлизат на $11,4 милиарда.

Глобалният недостиг на чипове се превръща в пренасищане

Глобалният недостиг на чипове се превръща в пренасищане

Прогнозира се глобалните доставки на 5G смартфони да намалеят със 150 милиона броя през 2022 г.